„A 2021-es állami költségvetés az első lépés az ország megreformálásában: új alapokra helyezi az állami beruházásokat, az EU-s alapok lehívására összpontosít, fenntartható és kiszámítható összegeket irányoz elő minden területre. Az előző évek költségvetéséhez képest jelentős összeget különít el a kormány beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére és a vállalkozói környezet serkentésére. Az idei, válság utáni költségvetés célja fellendíteni a gazdasági életet és csökkenteni az államháztartási hiányt, miután a maastrichti szerződés stabilitási kritériumainak a be nem tartása miatt az Európai Bizottság eljárást indított Románia ellen” – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ törvényhozója, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja az idei állami költségvetés plénumi vitáján. A pénzügyi szakember elmondta, hogy az RMDSZ prioritásként kezelte az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését, továbbá a magyar közösség számára fontos beruházásokat.

Egy olyan folyamatot indítunk be ma, amelynek célja a közpénzügyi rendszer fenntarthatósága: ennek az egyik alappillére az infrastrukturális beruházások serkentése, az EU-s pályázatok lehívása, amelyekhez az idei költségvetés biztosítja a szükséges előlegeket” – fogalmazott az parlamenti képviselő.

A törvényhozó ezt követően elmondta, hogy száz százalékban helyben marad a személyi jövedelemadó, 2021-ben az összeg 63 százaléka a községek, városok és municípiumok, míg 15 százaléka a megyei tanácsok költségvetésébe kerül, az összeg 6 százaléka felett a megyei tanácsok rendelkeznek és 14 százaléka a helyi önkormányzatok költségvetésének a kiegyensúlyozására megy, valamint 2 százaléka az önkormányzatok hatáskörébe tartozó kulturális intézmények finanszírozására. Miklós Zoltán kiemelte azt is, hogy ez utóbbi 2 százalékos alapot az RMDSZ javaslatára hozták létre.

Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartotta a költségvetés tervezetében a többségében magyarok által lakott települések egészségügyi intézményeinek fejlesztését és a magyar vezetésű önkormányzatok projektjeinek finanszírozását. A pontszerűen elfogadott beruházásokra szánt finanszírozások a következők, ugyanakkor a székelyföldi és partiumi megyék mellett a szórványmegyék projektjei is finanszírozásban részesülnek a szaktárcák programjaiból (pl. CNI – Országos Beruházási Társaság, PNDL – Országos Településfejlesztési Program):

– Csíkszeredai megyei sürgősségi kórház: 12,2 millió lej,

– Szentegyházi egészségügyi központ: 1,2 millió lej,

– Székelyudvarhelyi városi kórház: 3 millió lej,

– Gyergyószentmiklósi városi kórház: 6,45 millió lej,

– Szatmár megyei sürgősségi kórház: 18 millió lej,

– Szilágy megyei sürgősségi kórház: 7 millió lej,

– Dési városi kórház: 2,85 millió lej,

– Sepsiszentgyörgyi ipari park infrastrukturális fejlesztése: 8 millió lej,

– Sepsiszentgyörgyi egészségügyi komplexum kialakítására és a Kovászna Megyei Tanácshoz tartozó intézmények működéséhez szükséges infrastruktúrára: 11,3 millió lej,

– Sepsiszentgyörgyi sportiskola stadionjának építésére: 1,75 millió lej,

– Marosvásárhelyi repülőtér munkálataira és berendezések finanszírozására: 10 millió lej,

– GAL Bihor-ba csoportosult (Bihar Megyei Helyi Akciócsoport Magyarország Határa Mentén) önkormányzatok helyi fejlesztési projektjeinek a finanszírozására: 12 millió lej,

– Bihar megyei észak-nyugati ADI víz- és szennyvízprojektjeinek finanszírozására: 8 millió lej.

 

Az állami költségvetésről kedden, március 2-án szavaz a parlament együttes plénuma.

Választasok 2019