Az építkezéseket szabályozó rendelkezéseken egyszerűsít a fejlesztési szaktárca – jelentette be Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. Rámutatott: jelenleg 589 hatályos rendelkezés szabályozza az építkezésipart, ezek közül a legtöbb elavult, a legrégebbit 1970-ben írták meg és fogadták el.

„A rendelkezések a mai valóságnak nem felelnek meg, elavultak, ezért van szükség a szabályozás módosítására ezen a területen. Módosításra szorul 44 rendelkezés, ezért munkacsoportot alakítottunk, amelynek feladata egy új, egyszerűbb, ésszerűbb szabályozást kidolgozni” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor Cseke Attila elmondta: a hatályos rendelkezéseket egyrészt az Európai Uniós előírásokhoz fogja felzárkóztatni a minisztérium, másrészt a tűzvédelmi biztonságot illető szabályozások nem megfelelőek, különösen a bölcsődék, óvodák és iskolák építése esetén. A tíz éve elfogadott energetikai építkezési szabályozás is módosítani kell, így zöldebb, környezetvédelmi szempontból passzív épületek épülhetnek.

A bölcsődeépítést szabályozó, 1997-ben elfogadott normatíván is módosítanak, a kormányprogramnak megfelelően országos bölcsődeépítési programot indít be idén a minisztérium. „Az RMDSZ számára prioritás a szülőföldön való boldogulás feltételeinek megteremtése, a gyermekvállalás bátorítása, ezért tartjuk fontosnak az igényeknek megfelelő, modern szabályozás mellett épülő bölcsőderendszer bővítését” – hangsúlyozta Cseke Attila. Hozzátette: jelenleg 79 oldalnyi rendelkezés szabályozza a bölcsődék építésének feltételeit, ebből 30-at törölni, számos rendelkezést módosítani fog a szaktárca.

Választasok 2019