200.000 romániai aláírás összegyűjtését tervezi az RMDSZ február 25-ig, miután a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) január 18-i ülésén döntött arról, hogy csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtési kampányához. A kezdeményezéshez a Minority SafePackhez hasonlóan hét országból összesen egymillió aláírásra van szükség, amelyet ez év májusáig kell összegyűjteni.

A nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel Székelyföldet és a hozzá hasonló régiókat, támogassa ezek gazdasági felzárkózását. Röviden: az Unió adjon több fejlesztési pénzt a nemzeti régiók felzárkóztatására. Jelenleg Székelyföld ugyanis fele annyi pénzt kap vissza Bukarestből, mint amennyit lakói adóznak. A kezdeményezők ezt igazságtalannak tartják, és kérik az Unió támogatását a helyzet megváltoztatásához.

A Minority SafePacktől eltérően, az Összefogás a Nemzeti Régiókért nem az őshonos kisebbségek jogairól szól, hanem az uniós támogatási pénzekről. A sikeres kezdeményezések nem gyengítik, hanem erősítik egymást, ezzel is felhívva az Unió figyelmét az őshonos kisebbségekre. Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke szerint ez a kezdeményezés is magyar ügy, pártok fölötti kérdés, ezért kéri minden csíki lakos támogatását.

„Az RMDSZ azért támogatja a kezdeményezést, mert fontos, hogy Csík-térség, Hargita megye és Székelyföld gyorsabban fejlődjön, hogy jobb életet teremtsünk az itt élőknek, hogy a fiataljaink is szívesebben jöjjenek haza.” – nyilatkozta.

A területi elnök arra kéri a lakosokat, támogassák a polgári kezdeményezést, fogadják az őket megkereső munkatársait, vagy térjenek be az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének a csíkszeredai zöldségpiac melletti székházába (Mihai Eminescu utca 2/A szám), az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezetének székházába (Petőfi Sándor utca 8 szám), illetve a Magyar Ügyek Házába, ahol szintén aláírható az ív.

 

Csíkszereda, 2020. január 21.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét