Közvetlen előválasztásokat tartanak az önkormányzati tisztségekre, miután a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) határozata nem írta felül a Területi Küldöttek Tanácsa (TKT) 2019. december 20-i döntését – hagyta jóvá az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének állandó tanácsa (TÁT) a január 21-i ülésén. Kivételt képeznek azok a települések, amelyek esetében, ha indokolt, a TÁT más módszert fogad el, figyelembe véve az idevonatkozó SZKT-határozatot. Elfogadták azt a javaslatot, hogy közvetlen, általános választás lesz egész Csík-térségben, egy napon, 2020. március 7-én 9 és 19 óra között.

A TÁT továbbá, figyelembe véve a csíkszeredai RMDSZ VKT 2020. január 20-i határozatát, külön javasolja a Városi Küldöttek Tanácsa tagságára és a helyi tanácsi tagokra vonatkozó közvetlen választás megtartását, azaz ugyanazon a napon, de különböző szavazólapokon. A két testületbe az adott szavazólapon megválasztott sorrendben jelölik ki mind a VKT-tagokat, mind a helyi tanács tagjait, figyelembe véve az SZKT határozatát a helyhatósági választások előkészítésének módszertanáról.

Ezenkívül a TÁT-ülésen részt vevő tagok – Becze István, Borboly Csaba, Korodi Attila, Kovács-Szécsi Attila, Melles Mária – arról is határoztak, hogy mindhárom városi szervezet számára a közgyűlésben, amely a városban élő magyar emberek közösségét jelenti, lehetőség van az elnöki tisztségre bármilyen típusú előválasztást tartani. Január 21-től lehetővé tették a helyhatósági választásokon meghirdetendő különböző tisztségekre a jelölést, így a megyeitanács-elnöki, -alelnöki, megyei tanácsosi, polgármesteri, valamint helyi tanácsosi tisztségre.

A térség településein a jelöltek kiválasztásának módozatáról a testület egy későbbi ülésén dönt, legkésőbb február 5-ig.

 

Csíkszereda, 2020. január 21.

Választasok 2019