Szándéknyilatkozatot írtak alá Csík-térség polgármesterei, tanácsosai, amelyben kifejezik együttműködésüket, hogy Csíkszereda és a környező 24 település egy metropoliszövezetet alkosson. A helyi önkormányzatok és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével a majdani övezet közösen határozhat meg fejlesztési stratégiákat, és nagyobb eséllyel pályázhatnak sikeresen EU-s forrásokra is.

Korodi Attila parlamenti képviselő, Csíkszereda RMDSZ-es polgármesterjelöltje kiemelte, hogy az önkormányzatoknak együtt kell dolgozniuk a gazdaságfejlesztés, iparizóna-fejlesztés, innováció, a szociális háló bővítése, beteg-idős gondozói hálózat, illetve a kórházfejlesztés terén is.

– A metropoliszövezet nekünk egy eszközt jelent, és minden egyes településnek pozitív hozadékot jelenthet az elkövetkezőkben. Ehhez szükséges egy jó együttműködés, összhangban eredményeket érve el. Életerős fejlesztések akkor születnek, ha hosszú távon, perspektívában gondolkodunk együtt – tette hozzá Korodi Attila.

Borboly Csaba, a Csíki Területi RMDSZ és Hargita Megye Tanácsa elnöke szerint új fejezet nyílik a város és a vidék együttműködésében.

–  Csíkszereda határai gazdasági értelemben szélesebbek, mint a közigazgatási határ. Tusnádfürdőtől Balánbányáig, a Kászonoktól, Gyimesbükkig van terv és közös fellépés a gazdaságélénkítés tekintetében. Az övezet révén fejleszteni tudjuk a tömegközlekedést, csökkenhet a Csíkszeredán áthaladó forgalom. A térségi összefogással településeink számára elérhetőbbé válnak az EU-s források, a gazdaságélénkítő programok, és az idegenforgalom tekintetében is előnyökhöz jutnak településeink. Azt szeretnénk, hogy az elkövetkező tíz évben megduplázzuk a térség gazdasági erejét. A metropoliszövezet révén nagyobb ütemben fejleszthetjük a szakoktatást, a turizmust, kiépíthetjük az úthálózat mellett a kerékpáros infrastruktúrát a térségben – részletezte Borboly Csaba.

A metropoliszövezetre vonatkozó lehetőségeket Borboly Csaba és Korodi Attila júniusban terjesztette elő a Területi Küldöttek Tanácsának ülésén.

Az eseményről készült fotók az alábbi linken érhetőek el:

 

A sajtótájékoztatót élőben közvetítette Borboly Csaba Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2763743533856675/

 

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 21.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét