A csapatépítés nem egyszemélyes feladat

Urnazárás után értékelt a csíki területi szervezet

Hargita megye országosan a hetedik a december 6-i parlamenti választások részvételében, miközben ezen belül Csík-térség országos második, Mehedinți megye után, ha a térség adatait összehasonlítjuk a megyék adataival. Az erdélyi városok közül Csíkszereda a harmadik. Erről is beszéltek vasárnap késő esti sajtótájékoztatójukon csíki vezetők és jelöltek.

A parlamenti választások részleges eredményeit és a részvételt értékelte az urnazárás után tartott sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Hajdu Gábor parlamenti képviselőjelölt, Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Tánczos Barna újabb történelmi pillanatnak nevezte, hogy az RMDSZ megőrizte az arányos képviseletet a parlamentben, és megköszönte a csíki polgármesterek munkáját is.

– Az erdélyi magyarság bebizonyította, hogy tudatában van annak: csak a saját soraiból választott képviselőkre számíthat. A magyarság egy politikailag érett közösség, amely nem bízza a véletlenre sorsának alakulását – jelentette ki a szenátor, aki feladatának nevezte a gazdák további képviseletét, a következő hétéves támogatási időszakot célzó döntésekbe való beleszólást, emellett az egészséges Székelyföldet, a jó infrastruktúrát és a sportmozgalom erősítését nevezte meg célként, amelyek, mint fogalmazott, új perspektívát nyújtanak a közösségnek.

Hajdu Gábor képviselőjelölt megköszönte a csíkiaknak az országosan elért jó eredményt.

– A csíkiak polgári öntudat terén élen járnak az országban, amire büszkék lehetünk. Az eredmény a csíki területi szervezetnek és a megújult csíkszeredai vezetésnek is köszönhető, de a választók értékelték az eddigi parlamenti munkát és a helyi és megyei tanácsok tevékenységét is, jól tudtuk közvetíteni a cselekvési tervünket – mondta a képviselőjelölt, aki kiemelte a magyar kormány támogatását, amely, egy erős RMDSZ-es partnerséggel, hozzájárult a közösségi bizalom megerősítéséhez.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszönetét fejezte ki a választóknak, hogy a részvételt illetően a hargitai megyeszékhely a harmadik az erdélyi városok között, ezt az elöljáró nagyon nagy eredménynek tartja. Volt parlamenti képviselőként azt is megköszönte a városlakóknak, hogy „méltó stafétaátadás” lehet a részéről.

– Az új lendület csapatában azt a célt fogalmaztuk meg, hogy a várost az erdélyi közösség nagyon stabil bástyájává szeretnénk tenni. Ma a csíkszeredai közösség ebben a célkitűzésben támogatott. A város fejlődése akkor fog kiteljesedni, ha társul ehhez egy bukaresti csapat. Kell ez a pluszerő, és a lakosság kinyilvánította, hogy hisz ebben a partnerségben – fogalmazott a megyeszékhely vezetője.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke szintén köszönetét fejezte ki a Hargita megyei szavazóknak, valamint a munkatársainak, önkénteseknek, a csíki területi RMDSZ helyi elnökeinek, a helyi küldöttek tanácsainak (HKT). Mint mondta, a székelység vasárnap újra erőt tudott felmutatni, sikerült jelentős részvételt elérni a járvány ellenére.

– Ha a megyék részvételi adataival összevetjük Csík-térség adatait, akkor utóbbi Mehedinți megye után országosan a második. 2007-től, 13 éve, amióta területi elnök vagyok, töretlenül végezzük munkánkat, és tartjuk a szintet – jelentette ki Borboly Csaba, külön gratulálva a legnagyobb részvételi arányt elérő három csíki településnek: Madéfalvának (60,60%), Rákosnak (59,12%) és Madarasnak (58,64%).

A területi elnök szerint Csík-térség a legstabilabb bástyája az RMDSZ-nek, ugyanakkor gratulált az udvarhelyszéki szervezetnek, és Gyergyó-terület esetében is bizakodó, hogy a közös munkának meglehet az eredménye. Örömét fejezte ki amiatt is, hogy a helyhatósági választáson elkezdődött Maros megyei siker folytatódott a parlamenti választáson.

– Mindez felelős magatartásra kötelez. Konstruktív magatartásra kell törekedni, a közös munkára. Az ellendrukkereket cáfolták a mai eredmények, de azt is ki kell jelenteni, hogy szervezetet építeni nem egyszemélyes feladat. Csapatot kell építeni, az RMDSZ-nek ez a hivatása. Ahol a csapatépítés nem sikerült, vagy felemásra sikeredett, ott el kell gondolkodni, és meg kell hozni a szükséges döntéseket – fejtette ki az elöljáró.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy az RMDSZ ismét a mérleg nyelve lehet a törvényhozásban, így meg tudja akadályozni Székelyföld feldarabolását.

– Munka lesz elég: a járvány nem szűnt meg, a gazdaság rendbetétele még hátravan, és ismét terítékre kerülhetnek olyan területi átszervezési tervek, amelyek a Székelyföld feldarabolását célozzák. Ezt nem hagyjuk, mint ahogyan azt sem, hogy az uniós források nagy részét a nagyvárosoknak adják. Politikai súlyunk révén ebbe beleszólhatunk – mondta a területi elnök. Kitért egy új, szélsőséges román párt parlamentbe jutásának hírére is, ami miatt a magyarságnak fel kell készülnie a védekezésre, de „ahol van hit, munka, bizalom”, ott jó eredményekre lehet számítani minden téren. – A választók megerősítettek hitünkben, hogy ennek a csapatnak, ebben a formában, folytatnia kell a tevékenységét – jelentette ki a területi szervezet vezetője.

Csíkszereda, 2020. december 6.

Választasok 2019