A felújított szekelyfold-360.ro és az epitettorokseg.ro weboldalt mutatta be online sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve a részt vevő szakemberek november 23-án.

Borboly Csaba kiemelte az online turizmus fontosságát, elmondta, hogy több fronton igyekeznek népszerűsíteni a megye értékeit, látványosságait, műemlékeit.

– Fontos megismertetni megyénket, feltárni, betekintést nyerni múltunkba. Műemlékeinket a felújított szekelyfold-360.ro és az epitettorokseg.ro weboldalakon népszerűsítjük, utóbbi honlap célja, hogy egy helyen találhassuk meg a műemlékeinkkel kapcsolatos információkat. Egy Hargita megyei központosított adatbázist kívánunk létrehozni szakértőkkel együttműködve, ahová a szakmabeliek  is feltölthetik tanulmányaikat, adataikat, ezzel is hozzájárulva a műemlékek társadalmasításához, megismertetéséhez, hiszen  a műemlékeinket megörököltük őseinktől, és kötelességünk jó állapotban továbbadni a következő nemzedékeknek – emelte ki Borboly Csaba.

Ugyanakkor, a megyei tanács elnöke szerint, az iskolákban, a földrajz-, történelem-, székelységtörténeti órák megtartásához is erős támaszt jelentenek ezek a weboldalak, illetve bárki, aki vendégeket fogad, ötleteket meríthet innen, hogy mi látogatható a megyében, a környéken,  és így is növelhető a megye vonzereje.

– Sokáig az egyedüli megyei tanács voltunk, amelyik műemlékvédelmi pályázatot hirdet érvről évre, és támogatja a műemlékek felújítását. Ugyanakkor fontos bemutatni az embereknek, hogy értéket lássanak őseik építkezési szokásaiban, éppen ezért tettünk fel hagyományos portát is (https://szekelyfold-360.ro/tour.php?p=scene_csikbanfalva_out) az oldalra, olyat, ahol ma is laknak, 21. századi körülmények között. Reménykedünk, hátha másoknak is megjön a kedvük egy hasonló házat építeni/felújítani a nyugati minták utánzása helyett. Illetve a Modern Székely Ház tervpályázat munkáit is megtalálják az épített örökségről szóló oldalon, ahonnan ötleteket meríthetnek hagyományos, ugyanakkor modern otthonok építéséhez – mondta el Borboly Csaba.

Bagoly Róbert, a fejlesztő cég képviselője elmondta, több mint tíz éve foglalkoznak panorámafotózással, azóta sikerült lencsevégre kapni Székelyföld különleges értékeit, falképeket, kazettás mennyezeteket, valamint számos olyan helyszínt, amely odavonzhatja a látogatókat. Újdonság, hogy most már légi panorámákat is készítenek, így virtuálisan be lehet barangolni egész Székelyföldet.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezetője elmondta, a Hargita megyeieknek nagyon fontos, hogy jelen legyenek az online térben, színesen, érdekesen kell bemutatni a helyszíneket, hogy felkeltsék a turisták érdeklődését. Ezt a célt szolgálják a panorámafelvételek is.

Süveg Éva, a megyei tanács műemlékvédelmi részlegének munkatársa elmondta, a gömbpanorámák előnye, hogy bárhol rá tudunk keresni a helyszínekre, a részletekre, többet időzhetünk a részletek fölött, mint egy fizikai látogatáson, ugyanakkor érdekes tíz év távlatából a változásokat is megfigyelni, hiszen több helyen felújított helyszín fogad.

Csíkszereda, 2020. november 23.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét