Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma november közepétől ismét pályázatot hirdet az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt keretében, ahol újabb műemlékek népszerűsítésére és felújítására lehet majd pályázni. A kiírást november közepén teszik közzé, összesen közel 50 millió euró jut 2-2 kastély, kúria, kolostor, római castrum és vár, illetve 5-5 fatemplom és bojárház, 56 hagyományos falusi ház felújítására. Sőt, a Szent László úton található 2 műemléknek és a Duna-deltai 31 hagyományos háztartásnak a felújítására is lehet támogatást kérni.

Bár már számos műemlék finanszírozási szerződését aláírtuk, a munkánk itt nem áll meg. Az a célunk, hogy vonzóvá tegyük az országot a turisták számára, és ezért további műemlékeket is felújítunk. Ezáltal nemcsak jobb, szebb környezetben élünk, de új munkahelyeket hozunk létre. A Hívogató Románia a legnagyobb romániai beruházás a műemlékek védelmére és restaurálására, ezért szeretnénk belőle kihozni a legtöbbet” – összegezte Hegedüs Csilla államtitkár.

A kiírásra keretében az önkormányzatok, egyházi- és civil szervezetek pályázhatnak. A hagyományos falusi házak felújítása esetében az önkormányzatok pályázatait várjuk.

A pályázatokat előreláthatóan december hónap során lehet majd benyújtani. A pályázati feltételek a márciusi kiíráshoz hasonlóak lesznek, melynek részleteiről itt olvashatnak.

Választasok 2019