Kezdhetik építeni a csíkszeredai új tüdőkórház és járványkórház épületét, a kézdivásárhelyi bölcsődét, és indulhat Borszéken a sportpálya felújítási és kibővítési munkálata.

„Minden kórházzal, sportbázissal és bölcsődével, amelyet felépítünk Erdélyben, Romániában, családjaink jövőjét tesszük tervezhetőbbé és élhetőbbé. Nem lehet fontosabb feladata egy kormánynak vagy önkormányzatnak, válság idején különösen” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

”Mindhárom beruházásra az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta, és annak köszönhetően szereztünk finanszírozást, most a három építkezési munkálat elindítását hagytuk jóvá” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház tüdőgyógyászatának és a járványrészlegének jelenlegi ingatlana mintegy 200 éves, nem felel meg a mai követelményeknek. Hiányzik a szellőzési rendszere, és a fűtésrendszer is elavult, ezért van szükség az új épületszárnyra, amely a jelenleginél több betegágyat és új laboratóriumokat is tartalmaz majd. A beruházást 58 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium, és 36 hónap múlva készül el.

A kézdivásárhelyi bölcsőde 40 gyermek befogadására lesz alkalmas, és a játszó és hálószobák mellett saját konyhával és mosókonyhával szerelik fel. A korszerű bölcsőde környezetbarát lesz, az épület részben zöldenergiával működik majd. A fejlesztési minisztérium több mint 10 millió lej finanszírozást biztosít rá.

A borszéki sportbázison focipálya lesz, de kialakítanak majd egy másik pályát is, ahol kézilabdázni, röplabdázni, teniszezni és kosarazni is lehet. A sportbázis ezer fős lelátóval rendelkezik majd. A fejlesztési minisztérium 15 millió lejes támogatást nyújt a beruházásra.

Választasok 2019