A Csík-térségben élő magyar állampolgárok az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének közreműködésével több mint 30 ezer szavazattal járultak hozzá a Fidesz-KDNP sikeréhez. A magyar országgyűlési választásokon elért eredményeket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke ismertették április 12-i sajtótájékoztatójukon.

Az Erdélyben leadott külhoni szavazatok száma 40 ezerrel nőtt a 2018-as országgyűlési választáshoz képest, a székelyföldi szavazatok több mint fele Hargita megyéből, ezen belül több mint 30 ezer szavazat Csík térségéből érkezett, a szervezet segítségével. A vezetők köszönetüket fejezték ki, hogy ilyen szép számban részt vettek a választáson a Hargita megyei és a csíki magyar állampolgárságú lakosok, valamint hogy ilyen sokan igénybe vették az RMDSZ segítségét a szavazatuk célba juttatásában.

Becze István ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve prioritásként kezelik a honosítási eljárás folyamatának a segítését, de az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában, valamint a Magyar Ügyek Házában az anyakönyvezések, anyasági támogatások igénylésével is kiemelten foglalkoznak. Az ügyvezető elnök példaként említette, hogy az elmúlt évben közel 500 esetben fordultak a szervezethez a Köldökzsinór programban igényelhető támogatás elindításával. A szervezet a magyar választásokat megelőző regisztrációban is nagy szerepet vállalt, több mint ötezer személyt regisztráltak a választási nyilvántartásba.

Korodi Attila polgármester kiemelte: Csík-térség és Csíkszereda határozott véleményt formált, megmutattuk, hogy az itt élő közösségnek nem mindegy, hogyan alakítják a nemzet sorsát azok, akik mandátumot szereznek. Csíkszeredából közel 11 ezren vettek részt a magyar választásokon, ez pedig az elmúlt 12 évben kialakított együttműködésnek és közös gondolkodásnak köszönhető.

–  A magyarországi választásoknak a keleti végeken is meg kell vonni a mérlegét. Elmondhatjuk, hogy Hargita megye és azon belül Csík térsége a magyar demokrácia legaktívabb támogatója Erdélyben. –  fejtette ki Borboly Csaba.

A területi szervezet elnöke hozzátette: „Először is egy nagyon fontos üzenetet szeretnék átadni a sajtón keresztül a Hargita megyei embereknek: köszönöm a nagyarányú részvételüket a magyarországi választáson! Az itteni emberek tartották a leginkább fontosnak, hogy részt vegyenek a választásokon. Most csak néhány adatot emelnék ki: az egyik, hogy az Erdélyben leadott külhoni szavazatok száma 40 ezerrel nőtt 2018-hoz képest, hozzájárulva ahhoz, hogy ezen a választáson minden 18. szavazópolgár külhoni volt, miközben 2014-ben még csak minden 42. szavazó volt külhoni; a másik, hogy a székelyföldi szavazatok több mint fele Hargita megyéből, ezen belül több mint 30 000 szavazat Csík térségéből érkezett az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének közreműködésével. Ez több, mint amennyit bármely székelyföldi, erdélyi megyéből leadtak, és a csíki térség Hargita megye valamivel több, mint egyharmadát teszi ki. Megjegyzem, hogy Csíkra az elmúlt évtizedben jellemző volt a más térségeknél magasabb részvételi arány, beleértve a romániai parlamenti választásokat is. Érdemes lenne egyszer majd alaposan kielemezni, hogy mi ennek az oka.

Köszönöm a nagyarányú részvételt a magyarországi választáson, illetve a csíki polgármesterek, helyi RMDSZ elnökök, alpolgármesterek és önkénteseknek kemény munkáját, mert hittek abban, hogy ezt el lehet érni. ”

 

Csíkszereda, 2022. április 12.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét