Települések fejlesztéseit támogatja Hargita Megye Tanácsa a jövedelemadó hat százalékának visszaosztásával – ahogy Borboly Csaba elnök fogalmazott, a fontos és sürgős igényléseket helyezik előtérbe. A speciális iskolák diákjainak ösztöndíjrendszert szavazott meg a testület, és folytatják a fizetett gyakornokságot, az Internship programot is. Többek között ezekről szavazott Csíkvacsárcsiban, kihelyezett ülésén a testület május 26-án, amikor egy újabb taggal is bővült a megyei tanács.

Letette az esküt az RMDSZ megyei tanácsosaként Fodor Zoltán a megyei tanács szerdai, soros ülésén, aki a jogi bizottságban is Rákosi-Seiwarth Ildikó helyére lép. A testületet a csíkvacsárcsi kultúrotthonban Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály község polgármestere köszöntötte, és áldást mondott Tankó Szilveszter plébános.

Az ülés napirendjén szerepelt a jövedelemadó hat százalékának visszaosztása, ennél Madéfalva eszközbeszerzésre igényelt támogatást, Csíkszentmihályon pedig tavaly beszerelték a gázt, idén a közintézmények csatlakoznak a rendszerhez, illetve, a polgármester elmondása szerint, ha marad rá forrás, bővítik a rendszert Ajnád irányába. Nagygalambfalva az iskola javítására nyújtotta be igénylését, Románandrásfalva pedig egy projekt finanszírozásához. A bögöziek szintén két projekt költségeihez kérték a segítséget, az etédiek a vízrendszer munkálataihoz, Siménfalva pedig útjavításhoz. Gyimesfelsőlokon a szennyvízhálózat fejlesztésébe fektetik a hat százalékból megszavazott támogatást, ami turisztikai szempontból is nagyon fontos a bobpálya és a sípálya környékén.

Több önkormányzati fejlesztési társulás tagdíjáról is szavazott a testület, ezek közül az egyik legfontosabb a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás tagdíja, amelyet a Hargita–Kovászna Integrált Területi Beruházási Térség fejlesztéseire, az EU-s források lehívására fordítanak, ismertette Borboly Csaba.

Szociális és érdemösztöndíjat biztosítanak a megyei tanács alárendeltségébe tartozó csíkszeredai Szent Anna, az oklándi és a bélbori speciális iskola diákjainak, továbbá elfogadták és idén is meghirdetik Hargita Megye Tanácsa egyik legsikeresebb programját, az Internship programot, amely fizetett gyakornokságot biztosít a friss diplomásoknak.

„Csíkszentmihály Hargita megye egyik olyan községe, amely az összefogás jó példája, és ennek köszönhetően jelentős fejlesztéseket tudnak végrehajtani. Külön öröm számunkra, hogy a mai ülésen Csíkvacsárcsi szülötte, Fodor Zoltán belépett a megyei tanács testületébe. Azért is fontosnak tartottuk a kihelyezett ülést, hogy a térségi problémákról helyben tájékozódjunk, és a helyi fejlesztésekről, illetve a különféle társulásokról helyben hozzunk döntéseket” – nyilatkozta a májusi soros ülés kapcsán Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának ülése visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/886811738566706

Csíkszereda, 2021. május 26.

Választasok 2019