„Ma újabb pályázati kiírást indítottunk el a helyreállítási alapból, amelynek célja, hogy a települések fejleszteni tudják a hulladékgazdálkodásukat, és növeljék az újrahasznosított hulladék arányát. Olyan önkéntes használatú hulladékudvarok létrehozását támogatjuk, ahová a lakosság azt a háztartásban keletkező szemetet viheti be, amit nem szállít el a köztisztasági szolgáltató.  Bízom benne, hogy minél több igénylést kapunk az önkormányzatoktól, hiszen a legtöbb romániai település a nagy volumenű hulladékok kezeléséhez szükséges infrastruktúra hiányával küzd. Erre nyújtanak megoldást a hulladékudvarok, ahol a lakosok például a használt gumiabroncsokat vagy bútorokat, az elektromos és elektronikai hulladékot, használt akkumulátorokat, a veszélyes hulladékokat, vagy akár az építési és bontási hulladékokat is leadhatják majd” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A hulladékudvarok létrehozására 452,2 millió eurót különített el a szaktárca a helyreállítási alapból (PNRR). Ugyanakkor megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy ennél 30 százalékkal nagyobb összegre, azaz 587,8 millió euróra kössön finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatást felhasználnak. A szelektív hulladékgyűjtő udvarokra községek, városok, fejlesztési társulások is pályázhatnak, sőt több település közös pályázatot is benyújthat. Egy hulladékudvar hozzávetőleg 50 ezer fő kiszolgálását biztosítja, a környezetvédelmi tárca egy típustervet is a pályázó települések rendelkezésére bocsát.  A cél 2026 közepéig 565 hulladékudvar létrehozása és üzembe helyezése.

A környezetvédelmi minisztérium több mint 1,2 milliárd euróval támogatja a hulladékgazdálkodás fejlesztését a helyreállítási alapon keresztül. Digitális hulladékgyűjtő szigetekre szeptember 15-étől pályázhatnak a városok. Egy hét alatt már 67 város nyújtott be támogatási igénylést intelligens hulladékgyűjtő rendszerek kiépítésére. A magyarlakta települések közül például Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely és Erdőszentgyörgy is okoskonténerek beszerzésére pályázott.

Választasok 2019