890 kilométer új kerékpárút épülhet Romániában a Környezetvédelmi Alap programjának köszönhetően. Rekordidő alatt pályáztak az önkormányzatok. Mindössze néhány perc alatt 108 pályázatot nyújtottak be a polgármesteri hivatalok, megyei tanácsok és fejlesztési társulások 755 millió lej értékben, kimerítve a meghirdetett keretet. A program sikere és az óriási igény garanciát jelent arra, hogy egyre több település tekinti prioritásnak a környezetbarát közlekedés feltételeinek megteremtését, és ezáltal egy tisztább, egészségesebb környezet biztosítását. A megépülő kerékpárutak valós alternatívát nyújtanak majd az autóval való közlekedésre, vagy akár a szabadidő eltöltésére” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta a Környezetvédelmi Alap programja az országos kerékpárút-építési program része, amely kiemelt eleme az RMDSZ kormányprogramjának. „A Cseke Attila által vezetett Fejlesztési Minisztérium egy külön programmal, a helyreállítási alapból támogatja a fő útvonalak kiépítését, ezek nagyrésze a folyók melletti töltéseken épülne meg. Az árvízvédelmi töltések összekötnek településeket, közösségeket, és ez lehetne az országos infrastruktúrának a fő vonala, erre csatlakozhatnak majd rá az önkormányzatok azokkal a bicikliutakkal, amelyeket a Környezetvédelmi Alap finanszíroz” – hangsúlyozta Tánczos Barna. A Környezetvédelmi Alap kerékpárút-építési programjában az úttesten, az útpadkán vagy a járdán kialakított biciklisávok létrehozását, de új, különálló kerékpárutak építését is támogatják. Egy kilométer új kerékpárút megépítésére legfeljebb 1 millió lejt, a meglévő utak, járdák mentén kialakított biciklisáv kialakítására pedig legfeljebb 350 ezer lejt kaphatnak az önkormányzatok.

A megépülő kerékpárutakon biztosítani kell a közlekedést mindkét menetirányban, a hely függvényében úgy, hogy az úttest két oldalán építenek egy-egy kerékpársávot, vagy mindkét kerékpársávot az egyik oldalon építik meg. Ahol lehetséges, a biciklisávokat az úttest részeként, az autós és gyalogos forgalom között kell kialakítani, ahol erre nincs lehetőség, a járdán is lehet kerékpársávot kialakítani, illetve új, különálló bicikliutat építeni. A kerékpárút mentén biciklitároló helyeket kell kiépíteni, és útjelző táblákat, közlekedési lámpákat kell elhelyezni.

A Környezetvédelmi Alap kerékpárút-építési programjában többek között Középcsík Fejlesztési Társulás, Kápolnásfalu, Gyergyóújfalu, Marosszentgyörgy, Jedd, Kraszna, Sarmaság, Érkörtvélyes és Margitta is pályázott a biciklis infrastruktúra fejlesztésére.
Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét