Havi utazási költséget biztosítunk azoknak a tanulóknak, akik nem a lakóhelyükön tanulnak – erről döntött mai ülésén a kormány. A diákok havi normatív támogatást kapnak.

A diákoknak biztosított utazási összeg havi 60 lej/hó 3 km-ig. A 3 km-t meghaladó távolságok esetén a havi 60 lej kiegészül kilométerenként havi 6 lejjel. Amennyiben ez az összeg nem fedezi a diákok teljes utazását egy hónapban, a támogatást saját költségvetésükből kiegészíthetik az önkormányzatok.

A bentlakásban lakó diákoknak négy oda-vissza utazás kifizetését biztosítja, illetve minden hivatalos ünnepnap alkalmával megtéríti a hazautazás költségeit az Oktatási Minisztérium. Az összeget attól az oktatási intézménytől igényelhetik a diákok, ahol tanulnak. Az elszámoláshoz szükséges felmutatni az utazást igazoló dokumentumokat.

„A rendszer bevezetése segíthet abban, hogy megkönnyítsük nem csak a diákok, hanem a családok helyzetét is, hisz sok esetben ezekben a családokban a szülők és tanulók egyaránt ingáznak, így nagyobb összeg terheli a családok költségvetését. Ugyanakkor vidéken magasabb az iskolaelhagyás mértéke, az ingázás pedig egy olyan tényező, amely ezt felerősítheti, így az utazási költségek támogatása ennek a problémának a csökkentésében is segíthet” – magyarázta Kallós Zoltán, az Oktatási Minisztérium államtitkára.

Választasok 2019