Az EU-s pályázatok helyzetét tekintették át Simion Crețuval

A fiatalok vállalkozásfejlesztési lehetőségeinek megteremtéséhez, pályázati források átcsoportosításához kért támogatást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Simion Crețutól, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatójától augusztus 28-án, szerdán.

„Szeretnénk elérni, hogy a következő hétéves programozási időszakban Hargita megye olyan pluszforrásokhoz jusson, amelyek révén fel tud zárkózni azokhoz a megyékhez, amelyekben több a nagyváros, a nagyberuházás, és magasabbak a fizetések” – számolt be Borboly Csaba.

A tanácselnök három területen kért átcsoportosítást, illetve új kiírást. Ami az inkubátorházakat illeti, immár Csíkszeredának is van rendezési terve, és Székelykeresztúr is tisztázta az eddig akadályt jelentő jogvitát. Támogatásra van szükség ugyanakkor a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéséhez és a megyei utak korszerűsítéséhez. „Tizenkét kész dokumentációnk van olyan utak felújítására, amelyek többsége a szomszéd megyékkel való összeköttetést biztosítaná. Ha összekötjük Székelyföld különböző településeit, fejlődik a térség gazdasági és kulturális élete, de hozzájárulunk ahhoz is, hogy több turista utazzon Székelyföldre és Székelyföldön belül” – jelentette ki a tanácselnök.

Simion Crețu nyitott a kérések iránt, mivel mint fogalmazott, Hargita megyének és a központi régiónak érdeke, hogy az európai uniós pénzeket minél hatékonyabban használják fel.

Hargita megyei pályázatok:

Hargita Megye Tanácsának két tartaléklistán szereplő pályázata van: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjének felújítása és felszerelése, valamint az oklándi speciális iskola javítása. A beruházás összértéke több mint 18 millió lej.

Bár a pályázatok sikerrel jártak, a program keretösszegéből már nem jutott az összesen hatmillió lej értékű borszéki és tusnádfürdői hegyimentőbázis építésére. Az ősz folyamán derül ki, hogy lesz-e pénz rá, és sikerül-e aláírni a finanszírozási szerződést.

A csíkszeredai és a székelykeresztúri inkubátorház létesítésére Hargita Megye Tanácsa ismét benyújtja a pályázatot.

Hargita Megye Tanácsa jelenleg négy európai uniós beruházást bonyolít le összesen 145.481.840,62 lej értékben. Ennek keretében felújítják az Oklándot, Homoródszentmártont, Kányádot és Felsőboldogfalvát érintő megyei utakat, illetve korszerűsítik a Vaslábot Gyergyóújfalun és Csomafalván keresztül Szárheggyel összekötő utat. Felújítják ugyanakkor a Székelyföldet Bukovinával összekapcsoló bélbori utat, és modernizálják a Csíkszeredát Csíkpálfalva községgel összekötő szakaszt is.

Csíkszereda, 2019. augusztus 28.

Választasok 2019