Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve kiszállást szervez Csíkszentkirály községbe. Az érdeklődők augusztus 18-án (csütörtökön), 23-án (kedden), 25-én (csütörtökön) 12 és 14 óra között a csíkszentkirályi polgármesteri hivatalban adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat. A dossziék összeállítása minden esetben díjmentes.

Kollégáink az alábbi ügyintézésekben nyújtanak segítséget:
1. Honosítási kérelem benyújtása.
2. Házasság, gyermek születése, haláleset vagy válás anyakönyveztetése.
3. Tájékoztatás a személyazonosító igazolvány igényléséről.
4. Tájékoztatás az anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben. 2018. január 1-től ugyanis a Magyarország területén kívül született és ott élő, magyar állampolgár gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény. Az anyasági támogatás egy egyszeri szociális juttatás (jelenlegi összege 64.125 forint, ikergyermekek esetén gyermekenként 85.500 forint), amelyet az édesanya igényelhet a magyar állampolgárságú gyermek születését követő hat hónapon belül. Igényelhetővé vált továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár gyermekek számára a fiatalok életkezdési támogatása, vagyis az ún. babakötvény is. Ennek lényege, hogy a magyar állam egy letéti számlát nyit a gyermek számára, amelyre elhelyez
egy 42.500 forint összegű egyszeri támogatást, amely a gyermek 18 éves koráig évente
kamatozik és ezt követően használható fel a fiatal felnőtt önálló életkezdéséhez.

Érdeklődni az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában (Csíkszereda, Mihai Eminescu
utca 2/A szám) vagy a Magyar Ügyek Házában hétköznapokon 9 és 16 óra között, illetve 0371-347.827-es telefonszámon lehet.

Csíkszereda, 2022. augusztus 16.

 

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét