A járványügyi szigorítások értelmében az országba érkezéskor mindenkinek ki kellett töltenie az Európai digitális beutazási űrlapot (PLF), ellenkező esetben büntetést róttak ki a hatóságok. A kötelezettséget később törvényben törölték, a törvény előírja a befizetett büntetések visszafizetését is.

A fejlesztési és közigazgatási minisztérium kidolgozta és tegnap a Hivatalos Közlönyben megjelentette azt a rendeletet, amelyben a büntetések visszafizetésének procedúráját szabályozza. A rendelet értelmében minden büntetett személynek tegnaptól 90 nap áll tegnaptól a rendelkezésére arra, hogy a büntetés visszafizetését kérvényezze.

kérvény formanyomtatványát kitöltve kell leadni a lakcím szerinti önkormányzat adóhivatalán személyesen, meghatalmazott személy által, vagy digitálisan. A gyors eljárás érdekében a kérvény mellé csatolni kell a büntetést és a kifizetési bizonylatot. A büntetés összegét 45 napon belül készpénzben vagy banki utalással fizetik vissza, abban az esetben pedig, ha a kérvényező személynek egyéb tartozásai (házadó, telekadó, gépkocsiadó stb.) vannak az önkormányzat felé, a tartozásból levonják a büntetés összegét.

Ha valakit az országba érkezés után megbüntettek az űrlap kitöltésének mulasztásáért, de a büntetést még nem fizette ki, a kifizetési kötelezettséget automatikusan törlik, kérvényt nem szükséges benyújtani.

A büntetések visszafizetésének procedúrájáról rendelkező jogszabálytervezetet a fejlesztési és közigazgatási szaktárca augusztus negyedikén tette közzé, bocsátotta közvitára honlapján. A jogszabályba foglalt rendelkezésekről a minisztérium az önkormányzatokkal is egyeztetett annak elfogadása előtt.
2022. augusztus 17.
Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét