„Trianon sebeit az idő bekötözte, de a vér átüt még mindig a sebeken. Régi gazdaként lépek a magyar földre, és szent szavait sohasem feledem.” Ezzel a Szentmihályi Szabó Pétertől idézett mottóval szervez megemlékezést június 4-én, a nemzeti összetartozás napján az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Fodor Ház társszervezésében, Csíksomlyón, a Fodor Ház kertjében felállított Székely Hadosztály emlékműnél. A 17.30 órakor kezdődő rendezvényen a járványhelyzet miatt a résztvevők száma korlátozott, ám élőben közvetítik az RMDSZ Csíki Területi Szervezete Facebook-oldalán. A szervezők felhívják a résztvevők figyelmét az egymás közötti legalább kétméteres távolság szabályának a betartására.

A megemlékezésen beszédet mond Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Gergely István, a Fodor Ház vezetője, Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, majd elültetik a Nemzeti Összetartozás fáját. Az ünnepség ideje alatt a Csíkszéki Mátyás Huszárok alkalomhoz illő dalokat énekelnek, illetve őrséget állnak a térség településeiről érkező fiatalok.

– Ez a nap nemcsak a fájó emlékről szól, hanem az előrenézésről, a jövőépítésről is. Ma szabadon megélhetjük összetartozásunkat, és ebből alkotó energiákat kell felszabadítanunk, hogy fejlődni tudjunk, és hogy jövőnk legyen a szülőföldünkön – nyilatkozta a rendezvény kapcsán Borboly Csaba.

A rendezvény részletes programja:

17.00 Tárogató

17.30 Harangzúgás

17.35 Zászlófelvonás – félárbócra vonva. Himnuszok

17.45 Bilibók Attila színművész: Mindenkitől elhagyatva, a Magyar püspöki kar imája a trianoni döntés után

17.55 Közös ima

18.05 Köszöntőbeszédek

18.45 A nemzeti összetartozás fájának elültetése

18.55 Tárogató – záróének

Csíkszereda, 2020. június 3.

Választasok 2019