A Városi Küldöttek Tanácsa (VKT) tagjainak a megválasztása volt a célja annak a közgyűlésnek, amelyet június 18-án tartottak Csíkszeredában. A járványügyi intézkedéseknek megfelelően a szabadban, a Szent Ágoston téren, a Szent Ágoston-templom szomszédságában zajlott az ülés, az eseményre előzetesen bejelentkezett csíkszeredai RMDSZ-tagok dönthettek arról, hogy a továbbiakban kik segítsék a városi szervezet munkáját.

A VKT-ba 36 csíkszeredai személy jelentkezett, a városi szervezet elnöki tisztségét pedig egy személy, Korodi Attila pályázta meg. A közgyűlésen a csíkszeredai RMDSZ-tagok egyöntetűen bizalmat szavaztak Korodi Attilának az elnöki tisztség betöltésére, és a következő 15 személy kapta a legtöbb szavazatot, ezáltal ők erősíthetik a megújult városi szervezet munkáját a VKT tagjaként: Márk Csucsi Róbert, Bíró Hanna-Barbara, Dajka Tünde, Lőrincz Csilla, Szász Zsolt, Stan Julia-Georgeta, Páll Tibor, Vizoli Zoltán, Trandafir Orban Tímea, András Hunor-Jenő, Kálmán Dénes, Balogh Bíborka, Bodor Zsolt, Csukás Emese, Bíró Albin.

A szavazás előtt Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket, a meghívott vendégeket, egyházi elöljárókat, Barti Tihamért, a Gyergyó Területi RMDSZ elnökét, Csergő Tibort, az RMDSZ gyergyószentmiklósi polgármesterjelöltjét, valamint Derzsi Lászlót, az RMDSZ Székelyudvarhelyi Városi Szervezetének elnökét. Megköszönte a VKT és a városvezetés eddigi munkáját, és hangsúlyozta, hogy Csíkszereda közössége aktív, csak meg kell tudni szólítani az embereket. „Könnyű közösségi fásultságra panaszkodni – víziót, világos jövőképet felmutatni már annál nehezebb. A tavaszi lendületet, bár kissé megtörte a vírus – vagy pontosabban átcsatornázta azt az energiát a járvány elleni védekezésbe –, tartani kell. Az új VKT-tagok és a remélhetőleg a többségükből álló új városvezetés feladata beváltani a választók reményeit” – jelentette ki a területi elnök.

Korodi Attila parlamenti képviselő, a városi szervezet elnökjelöltje beszédében kiemelte, nyitott szemmel járva, beszélgetve az emberekkel, meghallgatva gondjaikat, elfogadva a városlakók igényeit és ezekre tényleges választ adva kell működnie a szervezetnek, a Szövetség pedig az önkormányzati munkát ezeknek a természetes elvárásoknak kell hogy alárendelje, nem csak új embereket, hanem új, az eddigieket kiegészítő megoldásokat kell behoznia a város életébe.

Az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete alapszabálya értelmében a VKT taglétszáma összesen 33 (29 választott tag és 4 ifjúsági küldött), a következő összetétellel: az RMDSZ önkormányzati állóurnás előválasztásán rangsorolt első 9 személy – Ambrus Lilla, Sógor Enikő, Ábrahám Előd-Lajos, Bors Béla, Szikszai Tamás, Tófalvi Éva, Szőke Domokos, Bardócz László, Kirmájer Enikő –, a város polgármestere, parlamenti képviselője, a megyei tanács elnöke, továbbá megyei önkormányzati képviselői, négy ifjúsági küldött (aki nem töltötte be a 35. életévét, és a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa delegálja).

 

Csíkszereda, 2020. június 19.

Választasok 2019