„A Hargita-hegység fejlesztése az önkormányzatok együttműködésén múlik”

Az új EU-s finanszírozási időszakra való közös felkészülésre bíztatta az önkormányzatokat és a közösségi fejlesztési társulások vezetőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Polgármester találkozóval egybekötött tisztújító közgyűlést szerveztek június 9-én, kedden a homoródfürdői Hatos Villánál. A Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület, valamint a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI), vezetőségéről szavaztak a jelenlévők. Az érintett önkormányzati vezetők egyhangúlag bizalmat szavaztak Borboly Csabának, a Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület új elnökének, miután Dávid Lajos korábbi elnök lemondott.

Az újonnan megválasztott egyesületi elnök hangsúlyozta, az önkormányzatok vezetői nagy kihívás előtt állnak, tekintve, hogy a kormánytámogatási lehetőségek elapadóban vannak, az új EU-s finanszírozási időszak pedig a nagyobb városok beruházásainak kedvez. Ezért Hargita Megye Tanácsa a megye minden pályázati tervét egy platformon gyűjti, amelyet majd továbbítanak a Központ Fejlesztési Régiónak. A megyei tanács elnöke kiemelte, fontos megmutatni a Hargita megyei fejlesztési igényeket, a fejlesztési régió stratégiája ugyanis figyelmen kívül hagyja a vidéki önkormányzatok beruházásait. Ez pedig az egész Hargita-hegység fejlesztési stratégiáját hagyhatja források nélkül. – A Hargita-hegységet együtt kell fejlesztenünk, ezért szólaltam fel néhány napja, és teszem ezután is. Összefogásban lehet fejleszteni úgy, hogy ne tegyünk kárt a természetben, illetve olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek munkahelyeket teremtenek, és jövedelmet biztosítanak a területtulajdonosoknak. A mai közgyűlésen eldöntöttük a stratégiai célokat, ez mindannyiunk közügye. Ehhez kérjük, hogy társuljanak a közbirtokosságok, vállalkozók, panziótulajdonosok – tette hozzá az elöljáró.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnökét a Hargita ADI elnökének választották a jelenlévők. Mint elmondta, a következő időszak kihívása megtalálni a megye számára azokat a kitörési pontokat, együttműködési lehetőségeket, amellyel Hargita megye turizmusa fejleszthető. Szintén kiemelte, hogy fontos időben felkészülni az új EU-s költségvetési időszakra, a helyi önkormányzatokkal közösen segítve a turisztikai szolgáltatókat.

A fejlesztési társulás Kencse Elődöt, Csíkszentimre polgármesterét választotta alelnökének, Mik József, Borszék polgármesterét titkárnak, valamint Gergely Károlyt, Gyimesközéplok polgármesterét és Nagy Attilát, Zetelaka polgármesterét tagnak.

Csíkszereda, 2020. június 9.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét