Életbe lépett a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer 2021. január 31-én. Ettől a dátumtól kezdődően a SUMAL 1.0 csak konzultációs jelleggel elérhető, nem lehet módosításokat eszközölni a rendszer régi változatában. A SUMAL 1.0 programban kibocsátott engedélyek 2021. január 30-án éjfélig voltak érvényesek, a faanyag-nyomonkövetés most már kizárólag az új SUMAL-on keresztül történik.

Kedd délutáni adatok alapján, amikor még kevesebb mint 72 órája lépett életbe a SUMAL új verziója, több mint 28 000 felhasználó és 9 400 gazdasági szereplő regisztrált. Továbbá szintén ebben az időintervallumban 10 832 járművet és 9 235 raktárt jelentettek be, valamint 2617 szállítási engedélyt bocsátottak ki.


Az erdő felügyelője alkalmazás

Az erdő felügyelője (Inspectorul păduriinevű alkalmazás új verziója, amely a faanyag nyomonkövetésének átláthatóságát biztosítja a nyilvánosság számára, legkésőbb 2021. február 10-étől elérhető lesz.

A régi alkalmazás, amely a SUMAL 1.0 rendszer adataival működött, a SUMAL 2.0-ás változatának érvénybe lépésével leállt. Jelenleg a fejlesztésért felelős csapat a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium szakembereivel azon dolgozik, hogy a SUMAL 2.0 automatikus lekérdezése után az alkalmazás optimálisan jelenítse meg az adatokat. A programot tesztelik, az applikáció elérhetősége ennek a folyamatnak a végétől függ, de legkésőbb február 10-én élesítik az alkalmazást.

Ebben az időszakban minden gyanús faanyag-szállítmány az 112 hívásával ellenőriztethető. Az ügyfélszolgálat a SUMAL 2.0 rendszerben ellenőrzi az engedély meglétét és a szállítmány törvényességét. Továbbá az ellenőrzőszervek képviselői – az erdészeti őrségek, a rendőrség és a csendőrség –, akiknek jogában áll használni a SUMAL Ellenőrzés modulját, fel fognak lépni a törvény betartásának biztosításáért.

Az erdő felügyelője alkalmazás megújult felületen, felhasználóbarát módosításokkal várja a felelős állampolgárokat. Az applikáció működését a 2020. június 25-ei 497-es számú kormányhatározat szabályozza.

Tájékoztató jellegű találkozók

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az elmúlt időszakban számos találkozón vett részt az erdőgazdálkodási szektor képviselőivel.

Február 2-án, kedden a ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatalhoz látogatott el, ahol Gelu Puiu erdészetért felelős államtitkárral videókonferenciát tartott az OEH területi képviselőinek. A megbeszélés témája a január 31-től elérhető SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer optimális működtetése volt. Az online találkozón részt vettek a megyei erdészeti igazgatók és az alárendeltségükbe tartozó erdészetvezetők.

Tánczos Barna azt kérte tőlük, hogy támogassák teljes vállszélességgel az új SUMAL beüzemelését és fokozottan figyeljenek oda az esetleges tévedésekre.

A SUMAL új verziója – ahogy ígértük – határidőre elkészült és jól működik. De ahhoz, hogy ez a fejlesztés valódi siker legyen, szükségünk van a teljes erdészeti szektor hozzájárulására. A ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatal szerepe kulcsfontosságú, hiszen a Románia területén levő erdők szinte felét ők adminisztrálják. Minden változás bevezetése maga utána von egy alkalmazkodási időszakot, de el kell kezdnenünk teljes kapacitással használni a SUMAL 2.0-át – nyilatkozta a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Február 3-án, szerdán Tánczos Barna Lucian Bode belügyminiszterrel a prefektúrák, a magánerdészetek, az erdészeti őrségek, a rendőrség és a csendőrség képviselőinek szervezett videókonferencián vett részt, amelynek témája a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer volt.

Az online találkozón a SUMAL 2.0 rendszer bevezetésének hozadékai is elhangzottak:

  • az illegális fakitermelés megfékezése;
  • a bürokrácia csökkentése különböző regiszterek és dokumentumok kiiktatásával;
  • az eddig manuálisan bevitt adatok automatizálása;
  • növeli a faanyag nyomonkövethetőségénekhatékonyságát;
  • minden engedélyt és az ahhoz kapcsolódó dokumentumokat automatikusan generálja a program, kizárólag digitális formában;
  • az illetékes hatóságok által valós időbenellenőrizhető a kitermelt/feldolgozott faanyagútvonala;
  • ezentúl nem kell letenni kísérőleveleket az erdészeti őrségnél

Szerdán Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium megbízottjai ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatal, az OrszágosErdőfelügyelőségek Egyesülete, a RománRendőr-főfelügyelőség és a Silva szakszervezetképviselői is konzultáltaktalálkozó  témája azerdészeti kihágások SUMAL 2.0-ával valóösszeegyeztetése volt. A megbeszélésenrésztvevők egyetértettek abbanhogy törvénybenkell rögzíteni a SUMAL 2.0-val kapcsolatosszabálysértéseket és az azokra kiszabhatószankciókat.

A SUMAL 2.0 alapvetően jól működik, a visszajelzéseket elemezzük. A KörnyezetvédelmiVízügyi és Erdészeti Minisztérium folyamatosantartja a kapcsolatot a Speciális TávközlésiSzolgálattalhogy a terepen felmerülőproblémákat elhárítsuk és a programottökéletesítsükBízom benne, hogy számíthatunk az erdészeti szektor támogatására, és együtt a romániai erdőgazdálkodást a digitalizálás, az átláthatóság és az eredményesség elvei és gyakorlatai mentén új szintre tudjuk emelni – összegezte Tánczos Barna miniszter.

SUMAL 2.0-ával kapcsolatosan a felhasználóknak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium további segítséget telefonos ügyfélszolgálaton (0314337799) és a http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321  honlapon keresztül nyújt, ahol oktatóvideók is elérhetőek.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét