A csíkszéki önkormányzatok vezetőivel egyeztetett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke január 29-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán. A megyei tanács elnöke elmondta, különleges lehetőség nyílt meg a konkrét fejlesztésekre az RMDSZ kormányra kerülésével. Mint mondta, mielőbb el kell fogadja minden érintett önkormányzat a már kész Hargita-hegység övezeti rendezési tervet annak érdekében, hogy a beruházásokra mielőbb elkezdhessenek az önkormányzatok forrásokat rendelni. – Négyévszakos turizmus kiépítését kell megvalósítani a hegységen, amelyhez mindenki hozzá kell tegye a részét és amelynek mindenki élvezheti az előnyeit. Erre közös stratégiai elképzelés kell és a települések között szolidaritás, legyen szó akár az áfa-visszaosztásokról is – fejtette ki Borboly Csaba.

Korodi Szabolcs a főtervező Vallum Kft. vezetője szerint hasonló övezeti rendezési tervről nem tud az országban, amely ilyen nagyszámú adminisztratív területet foglal magába. Mint kifejtette három éve kezdték el a környezetvédelmi engedélyeztetést, amely sarkalatos pontja a tervnek, tekintve, hogy Natura 2000-es területet is magában foglal.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes hozzátette, a települések minél előbb határozzák meg a konkrét beruházásokat, hogy az RMDSZ parlamenti- illetve kormányképviseletével megtudják nézni mely beruházáshoz honnan lehet majd támogatást lehívni.

Az övezeti rendezési terv alábbi linken tanulmányozható:

http://hargitamegye.ro/hargita-hegyseg/hargita-hegyseg-puz.html

Csíkszereda, 2021. január 29.

Választasok 2019