A turizmust erősítő újabb beruházás készült el Hargita megyében. A székelyvarsági sípályát ünnepélyesen is átadták január 25-én, hétfőn Székelyvarságon. Az átadáson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, alelnök, Tamás Ernő, Székelyvarság polgármestere, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Magyari József, a Székelyvarság Négyévszakos Sí- és Túraközpont Egyesület részéről, Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja.

A megyei tanács elnöke a beruházás előzményeiről, az EU-s pályázati ciklusról és a Hargita megyei sípályák fejlesztési lehetőségeiről számolt be:

– Minden nagy beruházás egy álommal kezdődik, ezt az összefogás és a munka kell kövesse. Erős összefogással, jó csapattal sikerült megálmodni és megépíteni a sípályát, amely újdonság Hargita megyében. Most, amikor nehezen lehet külföldi utakra vállalkozni, Hargita megyét valósággal megrohamozták a belföldi turisták. Erre nem minden tekintetben voltak felkészülve a Hargita megyei sípálya-üzemeltetők és a vendéglátó egységek. Fel kell készülnünk, van még hová fejlődni, az új EU-s finanszírozási ciklusban ezekre is kell pályázni. Fontos, hogy Bukarest, Budapest és Brüsszel tekintetében arányosan érkezzenek a források, az EU-s pályázatok kiírása

Székelyföld számára előnyös kell legyen. Örülök, hogy részese lehettem ennek az álomnak és megvalósításnak. Még inkább örülök, hogy itt nem áll meg a csapat.

Borboly Csaba szerint az új sípályák a téli sportot hivatásosan űzőknek is több lehetőséget jelentenek, és biztonságos körülményeket teremtettek, a hegyimentő szolgálat munkatársai teszik a dolgukat. Az elöljáró mindenkinek ajánlja, hogy látogasson el Varságra, próbálja ki a sípályát.

Bíró Barna Botond szerint a téli turizmus szempontjából fontos beruházás a sípálya, amelyet tovább fejlesztenek.

– Mi, akik itt élünk, amikor Varságra jövünk, azt mondjuk, hogy a világ tetejére jövünk. Jó emberek élnek itt, jó dolgokat álmodnak meg és kiviteleznek. Közös feladatunk, felelősségünk, hogy minden lehetőséget megragadjunk a fejlesztések során. Elsődleges célunk Hargita megye négy évszakos turizmusának az erősítése – emelte ki az alelnök.

A település polgármestere egy Széchenyi István-idézettel indította beszédét: „Az ember csak annyit ér, amennyi hasznot hajt embertársainak, hazájának s ezáltal az egész emberiségnek.”

– Mérföldkőnek számít a létesítmény, újabb kihívások előtt állunk. A terveink megvalósításához kellett a támogató háttérszél is. Köszönet Miklósi Edit alpesi sízőnek is a szakmai hozzájárulásért. Székelyvarság egyik kitörési pontja lehet a turizmus. A helyi és megyei összefogásnak, valamint a bukaresti képviseletnek köszönhetően épülhetett meg a sípálya – hangsúlyozta Tamás Ernő.

2016 decemberében nyújtották be az előzetes pályázatot- A beruházás a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. technikai lebonyolításában valósult meg. Az elnyert támogatási összeg 420.000.000 Ft.

– Évek óta zajlott a tanácskozás a sípálya kiépítéséről, örömmel tölt el, hogy ma már az eredményt láthatjuk és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság támogatásával megvalósulhatott a beruházás. Reméljük, a későbbiekben ezt a pályarendszert ki lehet egészíteni, összekötni a már meglévő pályákkal. Gratulálok a megyei tanácsnak, a közbirtokosságnak és a településnek a munkához, és élményekkel teli sízést kívánok mindenkinek – mondta Potápi Árpád János államtitkár.

– 2016-ban baráti társasággal jöttünk ide és néztük meg a helyet. Projektmenedzserként vettem részt a beruházásban. Az első lökést mi adtuk meg, de a munka többi része a helyieket illeti, dicséretes ez a nagy eredmény – fogalmazott Bányai Gábor országgyűlési képviselő.

Magyari József a Székelyvarság Négyévszakos Sí- és Túraközpont Egyesület részéről elmondta, hogy a projektről 2016-ban kezdtek el beszélni, és rá egy évre sikerült leadni egy nyertes pályázatot.

– Elkezdődött a munka Hargita Megye Tanácsával, a helyi önkormányzattal, a közbirtokossággal együtt. Másfél évbe telt az előkészítés, és másfél évbe a kivitelezés – közölte Magyari József.

A megvalósult beruházás folytatásaként további terveket szőnek: újabb sípályák kiépítése a cél, amelyeken az amatőr sízők és a profi sportolók egyaránt megtalálják a helyüket. Az elkövetkező időszakban a pálya létrehozói azt tartják fontosnak, hogy kormányzati és európai uniós beruházási forrásokat lehessen lehívni Hargita megyében. Az ünnepélyes átadást követően Jánosi Gellért helyi plébános felszentelte a sípályát.

Csíkszereda, 2021. január 25.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét