Elkészült a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott pályázatok decemberi megnyitásához szükséges útmutató, településeket összekötő bicikliút-hálózatok létrehozását támogatja 247,5 millió euróval a fejlesztési minisztérium – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezető.

A fejlesztési miniszter elmondta: a szaktárca elkészítette és véglegesítette a pályázati útmutatót, amely értelmében decemberben elkezdődhet a pályázás a helyreállítási alapból finanszírozott bicikliút-hálózatok építésére. „Ez az utolsó, a fejlesztési minisztérium által a helyreállítási alapból finanszírozott beruházás, amelyre a pályázást megnyitjuk” – mutatott rá Cseke Attila.

A minisztérium által biztosított 247,5 millió euróból 3.000 kilométer bicikliút épülhet, amelyek turisztikai látványosságokat, településeket kötnek össze, és amelyek csatlakoznak a nagy, európai bicikliút-hálózathoz. A bicikliutakat töltésekre, már nem használt régi vonatsínek nyomvonalán, illetve a csökkentett forgalmú autós utakkal párhuzamosan építik ki.

Cseke Attila emlékeztetett: a helyreállítási alapból a fejlesztési minisztérium tömbházak és közintézmények felújítását és energiahatékonnyá tételét, illetve a települések zöld és okos infrastruktúrájának kialakítását finanszírozza, illetve korszerű és környezetbarát bölcsődéket épít.

A központi hatóságok és helyi önkormányzatok a minisztérium által biztosított már ismert digitális felületen pályázhatnak, a felületet november 29-én nyitja meg a szaktárca.

Választasok 2019