Hargita megyébe látogatott Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára. Az államtitkár fogadására május 17-én került sor a csíkszeredai megyeházán. a látogatás egyik legfontosabb része a 219-es számú törvény, a szociális gazdasági törvény megvitatása volt. Az egyeztetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Fikó Csaba, a minisztérium alkalmazottja, Elekes Zoltán, Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója, Zonda Erika, a Programok, projektek igazgatóság vezetője, Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere, Csedő Tibor, a csíkbánkfalvi NaturClean Egyesület elnöke és a Civitas Alapítvány képviselői.

– A szociális ellátó rendszerek támogatása sajnos még mindig változtatásokra szorul. Ezért a szociális gazdaság törvényének módosítását szorgalmazzuk. Több szociális vállalkozás is hátrányos helyzetűeket foglalkoztat. Ennek ellenére támogatásuk nincs megoldva. A szociális hálózatok összehangolására és a nélkülözhetetlen szolgáltatások kibővítésére van szükség. A kormánynak meg kell találnia a szükséges eszközöket a szociális szolgáltatások minden kategóriájának finanszírozásához, hogy senki ne maradjon le a támogatásról – mondta el Borboly Csaba hozzátéve, Hargita megyében több szervezet is jó gyakorlatként tevékenykedik a  szociális gazdaság terén, Hargita Megye Tanácsa saját útkezelő vállalatához is sikerült nemrégiben több személy alkalmazni a somlyói tűzkárosultak közül. – Meg vagyok győződve arról, hogy a szociális gazdaság egy olyan szemlélethez juttat el, amely emberközpontú, egy olyan szociális gazdaságot kiépítve, ahol az emberek jól érzik magukat. Bízom benne, hogy az együttműködésre alapuló munka meghozza a gyümölcsét – fejezte ki Makkai Péter államtitkár.

Az egyeztetésen bemutatták azokat a szempontokat, amelyekkel a hátrányos helyzetű emberek szembesülnek, valamint azokat a javaslatokat, amelyek a jogszabályi változtatások értelmében javasolnak a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság részéről.

Ezt követően Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke fogadta Makkai Péter államtitkárt és munkatársait május 18-án, kedden Székelyudvarhelyi.

A megyei tanács alelnöke szerint azon kell dolgozni, hogy olyan lehetőséget teremtsünk a szociális segélyezés rendszerében, amelyben a helyi gazdasági és termelési folyamatokat segítik és munkahelyeket biztosít a hátrányos helyzetűek számára.

Csíkszereda, 2021. május 18.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét