Az elkövetkező két évben közel 450 személy igényelheti nyugdíjazását Balánbányán és Csíkszentdomokoson a nyugdíjtörvény tegnap elfogadott módosítása következtében.

„A Kelemen Hunor szövetségi elnök, Tánczos Barna miniszter, Antal Lóránt szenátor kolléga támogatásával benyújtott törvénymódosítási javaslatunkat döntő házként elfogadta a képviselőház, hogy Balánbánya és Csíkszentdomokos is felkerüljön a bányatevékenység miatt szennyezett települések listájára. Ezáltal a legalább harminc éven át ott vagy nyolc kilométeres körzetében élők két évvel hamarabb kérhetik nyugdíjazásukat. Ez a statisztikai hivatal adatai alapján a két településen az elkövetkező években megközelítőleg 450 személyt érint, de hosszú távon közel 4500 személy élhet ezzel a törvényes lehetőséggel” – tájékoztatott Hajdu Gábor parlamenti képviselő.

Az RMDSZ-frakció együttműködése révén összesen öt Hargita megyei települést érint a törvénymódosítás: a Gyergyóditróhoz tartozó Orotván a kilencvenes évek közepéig működött ritkafémbánya, Gyergyótölgyes mellett uránbánya működött, Gyergyóhollón radioaktív uránt termeltek ki.

„Balánbányán és Csíkszentdomokoson immár négyszáz éve folyik bányászati tevékenység, a kommunizmus alatt viszont intenzív kitermelés folyt, s ez idő alatt egyetlen lépést sem tettek az ott lakók, ott dolgozók egészsége megőrzéséért, valamint a környezeti szennyezés megakadályozása sem volt a szocialista ipar fő szempontja. Az intenzív bányászat nyomai ma is ott vannak ezeken a településeken, a termőföldeken, és ez jelenleg is veszélyforrást jelent az ott lakók egészségére – ismertette a parlamenti képviselő, hozzátéve: – Azt gondolom, hogy ezzel a törvénymódosítással egy régi társadalmi igazságtételt értünk el a balánbányai és a csíkszentdomokosi emberek számára. Arra esküdtem fel, és arra kaptam meghatalmazást a Csíki-medence lakóitól, hogy jobbá tegyük mindennapjaikat, könnyítsünk életükön. Ez most egy része ennek a feladatnak, amelyet képviselő- és szenátor társaimmal elértünk, de ott van például a bányászati illeték kérdése, amelynek más Hargita megyei települések lettek a kedvezményezettjei. Célkitűzésem továbbra is az, hogy olyan törvénytervezeteket nyújtsak be, amelyek a térség lakóinak az életét és munkakörülményeit javítják” – zárta nyilatkozatát Hajdu Gábor parlamenti képviselő.

 

Csíkszereda, 2022. április 28.

Választasok 2019