Több mint 1,3 millió lejt hagytak jóvá a hulladékgazdálkodás előmozdítására

 A felcsíki települések mezei útjaira, a hulladékgazdálkodás előmozdítására és a speciális iskolák ösztöndíjaira hagyott jóvá Hargita Megye Tanácsának testülete a május 5-i online rendkívüli ülésen.

https://fb.watch/cPq-0efTij/

80 ezer lejt hagyott jóvá a testület Kászonaltíz községnek a jövedelemadó hatszázalékos visszaosztásából. Az összegből útburkolókövek, járdaszegélyek gyártásához alkalmas gépet vásárolnának. A községben működő napszámos programban hasznosítanák a gépet, amely így megélhetést is biztosítana azoknak, akik a járványidőszak alatt elvesztették munkahelyüket.

CsíkrákosCsíkcsicsó és Madéfalva számára községek számára egyenként 120 ezer lejt szavaztak meg a mezőgazdasági útrendszer felújítására. A projektet a Kifizetési és Mezőgazdasági Ügynökség (AFIR) programjából valósítják meg.

Több mint 1,3 millió lej tagdíj kifizetését hagyta jóvá a testület a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás számára.

Mint azt Incze Csongor megyemenedzser ismertette a testülettel az elkövetkezendő időszakban minél gyorsabban a gyűjtés és szállítást meghatározó feladatfüzet végleges formáját eljuttassák a helyi önkormányzatoknak. Ezt követően a felmerült problémákat kell orvosolni, hogy minél előbb kiírhassák a rendszer működtetésére a közbeszerzést.

Az oklándi és bélbori speciális iskolát számára megszavazták a 2021-2022-es tanév első félévére a tanulmányi és szociális ösztöndíjak kifizetését. Előbbi tanintézmény számára 23 850 lejt, míg a bélbori iskola számára 21 200 lejt.

A különfélék között a megye északi térségében zajló megyei utas munkálatok is szóba kerültek. Jó hír, hogy Szucsáva megyében is nekifogtak a 174C út építésének, így átjárható lesz aszfaltos úton is a megyehatár. Zajlanak az előkészületek a Hargita megyei részen megcsúszott szakasz felújítására. Tekintve, hogy közel tízmillió lejes beruházásra van szükség, újra kell etapizálni. A 174C szakasz munkálatait követően a 174A útszakasz munkálataival folytatják. Tekintve, hogy ezen a szakaszon kell átvonuljanak a munkagépek az előbb említett munkálatokhoz, így ezen út munkálatai csak ezt követően kezdődhetnek el. Ezen a szakaszon folytatni kell az aszfaltszőnyeg terítését, korábban elvégezték az átereszek feljavítását, idén a betonozott sáncok kialakításával folytatják.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette a megye északi részén többnyire az RMDSZ-nek sikerült forrásokat biztosítania a beruházásokra, tekintve a munkálatok volumenét és azok anyagi vonzatát, további forrásokra is szükség van a folytatáshoz.

 Csíkszereda, 2022. május 5.      

Választasok 2019