Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának május 6-i ülésén a csíki területi szervezet ajánlására, Kelemen Hunor szövetségi elnök Ezüstfenyő-díjjal tüntette ki Gábor Tibort, Csíkkarcfalva polgármesterét és Kurkó Árpádot a Hargita Gyöngye Rt. volt igazgatóját a szülőföldön való megmaradásért tett erőfeszítéseikért, kultúránk és értékeink továbbörökítéséért.

Közösségeink, falvaink egyre fejlődnek, korszerű életkörülményeket biztosítva lakóiknak. Az e téren kiemelkedő egyik település Karcfalva, Csíkjenőfalvával együtt. Nem véletlen, hogy a község polgármestere, Gábor Tibor immár ötödik mandátumát tölti. Karcfalva község vezetője 1967. május 28-án született Csíkszeredában, Csíkjenőfalván nevelkedett. 1985-ben a Márton Áron Gimnáziumból a Brassói Transilvania Egyetemre felvételizett, mezőgépész szakra, majd a katonai szolgálat után 1991-ben sikeresen el is végezte. Ugyanabban az évben már a Csíkszeredai Autószállítási Vállalatnál kezdett dolgozni mint frissen végzett mérnök, majd az autók műszaki vizsgájáért volt felelős, egészen 2004-ig. Közben családot alapított, és azóta Karcfalván él.2004-ben egy fiatal csapat biztatására úgy döntött, indul a polgármester-választáson, és a próbálkozást siker koronázta. Azóta a község vezetőjeként dolgozik.Szívügyének tekinti a község fejlődését. Az ő idejében nyílt meg Karcfalván Románia első vidéki műjégpályája, és a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt karcfalvi erődtemplom felújítása is az ő polgármestersége alatt történt. A község úthálózatának felújítása szintén az ő nevéhez fűződik, csakúgy, mint a víz- és szennyvízhálózat kiépítése. A Felcsík kistérség földgázhálózatának kiépítését megcélzó projekt elindításában ugyancsak jelentős szerepet vállalt.

Gábor Tibor érdeme a községben tevékenykedő intézmények – az önkormányzat, az iskola, az egyház és a közbirtokosságok – szoros együttműködése is. A felsoroltak magyarázatot adnak arra, hogy a közösség miért szavazott ötödször is bizalmat neki. Eddigi eredményei meggyőzőek, stabilitást, kiszámíthatóságot, jövőt mutatnak. Székelyföld egyik értéke az ásványvíz, vagy ahogyan a helyiek mondják: a borvíz. Nem mindegy, hogyan gazdálkodunk e kincsünkkel. Értő fej kell hozzá, üzleti szellem, elhivatottság – és rengeteg, kitartó munka. Közösségünk számtalanszor bebizonyította, hogy jó gazda tud lenni. Ehhez egy-egy kiemelkedő személyiség is kellett, aki kézbe vette az irányítást és ezzel együtt a felelősséget is. Egyik ilyen jó gazda, iránymutató személyiség Kurkó Árpád, a Hargita Gyöngye Rt. vezetője. A Hargita megye északi részén fekvő Gyergyóhollón született 1948. október 1-jén, 1966-ban érettségizett Gyergyóditróban, majd Dicsőszentmártonban és Nagyszebenben folytatta tanulmányait. Később a borszéki ásványvíz-palackozót vezette. A kilencvenes évek közepétől felépítette az ország harmadik legnagyobb ásványvíz-palackozóját. Nem csupán egy vállalkozás ez – természeti kincsünk hasznosítása a közösség javát is szolgálja szűkebb és tágabb hazánkban. Kurkó Árpád példát mutatott a gazdasági élet szereplőinek arra, hogy itthon is lehet boldogulni, legyen szó vállalkozásokról, régiónk kultúrájáról vagy egyéb értékteremtő tevékenységről. Azért sem beszélhetünk „csupán” egy vállalkozás irányításáról, mert térségünkben korunk egyik legbőkezűbb mecénását tisztelhetjük Kurkó Árpád személyében. Gazdasági tevékenysége a kultúraközvetítésnek is hátteret biztosít, amellyel rangos elismeréseket szerzett – Magyarország 2014-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki.

Csíkszereda, 2022. május 7.

Választasok 2019