– Hat év főkonzuli tevékenység után hazajöttem Csíkba, és régi harcostársakkal találkoztam – fogalmazott Csík-térségi látogatása kapcsán Zsigmond Barna Pál a május 7-i, Borboly Csaba területi elnökkel tartott sajtótájékoztatóján. Az országgyűlési képviselő az RMDSZ Csíki Területi Szervezete elnökének meghívására érkezett a térségbe, és találkozott polgármesterekkel, valamint több beszélgetésen vett részt.

A politikus, aki a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos, a kedvezményes honosítás eltelt tíz éve kapcsán elmondta, hogy a járványhelyzet ellenére is zavartalanul működik az ügyfélfogadás a konzulátosokon, ennek érdekében megtettek és továbbra is megtesznek mindent.

– Bízom benne, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával új dimenzió nyílik a román–magyar kapcsolatokban. Elemi érdekünk, hogy szoros legyen a két nemzet viszonya – jelentette ki Zsigmond Barna Pál.

Borboly Csaba elmondta, hogy Zsigmond Barna Pál mindvégig támogatta a csíki csapat munkáját, főkonzulként és országgyűlési képviselőként egyaránt, és számít a közös munka folytatására.

– Amiről harminc éve még álmodoztunk, az mára valósággá vált, ma már számít a csíkiak, a székelyföldiek véleménye is a Kárpát-medencei magyar nemzetpolitikában – fogalmazott a területi szervezet elnöke. – Sokat jelent, hogy a nemzeti kötődésünk közjogi keretet kapott a kettős állampolgárság révén, mert ennek identitáserősítő hatása van – tette hozzá.

A területi elnök elmondta, hogy a magyar állami támogatások igénylésében, mint az oktatási vagy a magyarigazolvány, már korábban is szerepet vállalt az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, és a kedvezményes honosításban meg az anyakönyvezésben is segítenek, akárcsak az Eurotrans Alapítvány adatfrissítési tevékenységében.

Becze István területi ügyvezető elnök elmondta, hogy nemcsak a szervezet székházában, hanem a Magyar Ügyek Házában is várják a honosítást igénylőket, továbbá a Pro Economica Alapítványnál pályázókat is, valamint mindazokat, akik ügyében a falugazdászok segíthetnek.

– Zsigmond Barna Pál felerősíti a csíkiak hangját a Magyar Országgyűlésben, illetve a nemzetpolitikában, és számos gyakorlati kérdésben együtt tudunk működni – hangsúlyozta Becze István.

 

 

Csíkszereda, 2021. május 7.

Választasok 2019