Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve továbbra is segítséget nyújt az anyasági támogatás igénylési lehetőségének folyamatos biztosítására. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel kollegáink online, illetve telefonon nyújtanak tájékoztatást az ügyintézéssel kapcsolatosan.

2018. január 1-től a Magyarország területén kívül született és ott élő, magyar állampolgár gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény. Az anyasági támogatás egy egyszeri szociális juttatás (jelenlegi összege 64.125 forint, ikergyermekek esetén gyermekenként 85.500 forint), amelyet az édesanya igényelhet a magyar állampolgárságú gyermek születését követő hat hónapon belül. Igényelhetővé vált továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár gyermekek számára a fiatalok életkezdési támogatása, vagyis az ún. babakötvény is. Ennek lényege, hogy a magyar állam egy letéti számlát nyit a gyermek számára, amelyre elhelyez egy 42.500 forint összegű egyszeri támogatást, amely a gyermek 18 éves koráig évente kamatozik és ezt követően használható fel a fiatal felnőtt önálló életkezdéséhez.

A Magyar Állam által nyújtott támogatását azon ügyfelek igényelhetik, akiknek gyerekük magyar állampolgár (azaz vagy az anya, vagy az apa vagy mindkettő rendelkezik magyar állampolgársággal) és a kérelmet a gyermek születését követő 6 hónapon belül leadják.

További információkért keressék kollégáink a 0371-347827 telefonszámon vagy magyarugyekhaza@gmail.com e-mail címen.

Csíkszereda, 2020. március 30.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét