„26 önkormányzattal írtuk alá a finanszírozási szerződéseket hulladékudvarok létrehozására, több mint 114 millió lej értékben. Hiánypótló beruházásokról van szó, hiszen a legtöbb település a megfelelő infrastruktúra hiányával küzd. A helyreállítási alapból olyan önkéntes használatú hulladékudvarok létrehozását támogatjuk, ahová a lakosság azt a háztartásban keletkező szemetet viheti be, amit nem szállít el a köztisztasági szolgáltató. Gratulálok azoknak az önkormányzatoknak, akik elsőként pályáztak, köztük Maros, Hargita és Bihar megyei települések is. Bízom benne, hogy minél több településvezető felismeri a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, hiszen országszerte több mint 565 hulladékudvar megépítését tudjuk támogatni -jelentette ki csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A magyar többségű települések közül a Maros megyei Balavásáron, Marosszentgyörgyön, és Gernyeszegen, a Hargita megyei Székelyudvarhelyen, valamint a Bihar megyei Bihar községben épülhetnek meg elsőként a hulladékudvarok. Ugyanakkor az első 26 finanszírozásban részesülő település között van Szászrégen, Segesvár, Arad és Beszterce is.

A hulladékudvarok létrehozására november 22-ig pályázhatnak az önkormányzatok. Eddig már 264 település nyújtott be igénylést, amelyek elbírálása folyamatos. A Környezetvédelmi Minisztérium 452,2 millió eurót különített el helyreállítási alapból (PNRR) hulladékudvarok létrehozására.  A szelektív hulladékgyűjtő udvarokra községek, városok, fejlesztési társulások is pályázhatnak, sőt több település közös pályázatot is benyújthat. Egy hulladékudvar hozzávetőleg 50 ezer fő kiszolgálását biztosítja, a környezetvédelmi tárca egy típustervet is a pályázó települések rendelkezésére bocsát. A hulladékudvarokban a lakosok például a használt gumiabroncsokat vagy bútorokat, az elektromos és elektronikai hulladékot, használt akkumulátorokat, a veszélyes hulladékokat, vagy akár az építési és bontási hulladékokat is leadhatják majd.

A hulladékgazdálkodás korszerűsítését több mint 1,2 milliárd euróval támogatja a környezetvédelmi tárca. A városok november közepéig digitalizált hulladékgyűjtő szigetek létrehozására is pályázhatnak, amelyekkel a szelektív hulladékgyűjtési infrastruktúrájukat bővíthetik.

Választasok 2019