Hargita megyében közel ötven, a hegyvidéki tevékenységeket támogató pályázat elkészítésében az összhang megteremtésére és összefogásra van szükség. Régi problémák megoldására ad lehetőséget a pályázat, van kiírás hegyvidéki esztenákra, tejbegyűjtő központokra és a hegyvidéki erdei gyümölcs, gomba begyűjtésére, feldolgozására, szárítására. A három pályázati kiírás összege jelentős, és a cél az, hogy Hargita megye a finanszírozások lehívásában az élen végezzen. Viszont a pályázatok sok részletének bürokratikus akadálya van, és azt tervezik, hogy a különböző láttamozó, engedélyező szervekkel tartanak megbeszélést, erről egyeztettek ma a csíkszeredai megyeházán Hargita Megye Tanácsa és az érintett intézmények képviselői.

Az egyeztetésre azért van szükség, hogy időben tudjanak felkészülni, hogy bárki minél hamarabb élni szeretne a lehetőséggel, tudják elmondani, hogy milyen esetleges buktatók, illetve megoldások lehetnek.

A pásztorképzés, az esztenák ügyében évek óta együtt dolgozik Hargita Megye Tanácsa Böjte Csaba ferences szerzetessel, és megerősítőleg hat az intézmény erőfeszítéseire az, ahogy Böjte atya a gazdálkodó emberek, az állatartók ügyében az elmúlt években fellépett és javaslatokat tett a témakörben.

„Hiszünk abban, hogy az állattartásnak van jövője, főként a szabadtéri, hegyvidéki állattartásnak. Azt szeretnénk, hogy olyan esztenáink legyenek, amelyek vendégeket vonzanak, a fiatalok számára pedig egy élettapasztalat és eligazodási pont lehet, illetve érjük azt el, hogy ez a hagyományos szakma, a pásztorkodás, a hegyvidéki esztenák léte ne merüljön feledésbe. A gazdák legnagyobb problémáját, a munkaerő megtartását szeretnénk pozitívan befolyásolni, gasztropontok megnyitásának ösztönzésével is, a hegyvidéki élelmiszertermelést a megye turisztikai vonzerejévé tenni” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ötvenszázalékos finanszírozású pályázati kiírásnál keresik az együttműködés lehetőségét, illetve további hozzájárulással csökkentenék az önrész mértékét.

A tejbegyűjtő központok ügyével eddig is kiemelten foglalkozott Hargita Megye Tanácsa, a megyében több mint száz olyan tejbegyűjtő központ van, amelyet a megyei tanács közreműködésével sikerült létrehozni, kiépíteni, engedélyeztetni. Ezeknek a számát szeretnék növelni a pályázati lehetőségekkel, és ezt ösztönözni, segíteni.

Óriási lehetőség a gyógynövény, az erdei gyümölcs feldolgozása, a Székely termék mozgalom keretében eddig is kiváló eredményeket értek el a termelők, és újabb sikeres családi, elsősorban fiatal vállalkozásokat, de nem csak, szeretnének ösztönözni.

A napokban, az elkövetkező időszakban több alkalommal egyeztetnek még a pályázati lehetőségekről.

 

Csíkszereda, 2022. október 19.

Választasok 2019