Örömmel látom, hogy Mezei János tájékoztatja a közvéleményt arról, ami tanácsülésen történik. Sajnálom, hogy félretájékoztat. Ennek három oka is lehet: az egyik, hogy  tájékozatlan, mert nem olvasta el a törvényt. A másik ok, hogy nem akarja támogatni az udvarhelyszéki beruházást. A harmadik – ez egyben szomorú és súlyos –, hogy egyszerűen hazudik.  

Szívesen elmagyarázom Mezei úrnak így, a sajtón keresztül is, hogy a banki hitelvonal nyitása, amelyről a tanácsülésen kívántunk dönteni, lehetővé tenné, hogy Udvarhelyszék eddigi legnagyobb beruházását gördülékenyen lebonyolíthassuk. 

A hitelvonal nem növeli a megye eladósodását: a hitelvonal nem kölcsön, hanem egy keretszerződés, amelyet egy bankkal kötünk. 

Oklándtól Kányádig és Petektől Székelyudvarhelyig szeretnénk felújítani a 131-133-137A jelzésű megyei utakat EU-s támogatásból. Ennek értéke 120 millió lej, és ez Udvarhelyszék legnagyobb utas beruházása. Az EU-s támogatást meg kell előlegezni, mert az EU utólag fizeti ki a megnyert pályázati összeget. Tehát a munkálatokat szakaszonként ki kell fizetni a kivitelezőnek ahhoz, hogy az haladni tudjon: alapanyagot vásároljon, kifizesse a munkásait stb. Mindez nem kis összegbe kerül, és a megyének erre egyelőre nincs fedezete. A hitelvonalról igénybe vett pénzt az EU-s támogatásból térítjük vissza. Ezt más is így csinálja, de látszik Gyergyószentmiklóson, hogy Mezei úr már akkor sem értette ezt a folyamatot, amikor polgármester volt. 

Arra kérem hát Mezei János kollégámat, hogy tájékozódjon, mielőtt tájékoztatni kíván bárkit. Arra is kérem, hogy ne akadályozza az udvarhelyszéki beruházás megvalósítását, mert közösségi vezetőkként mi azt tartjuk legfontosabb feladatunknak, hogy fejlesszük, építsük Hargita megyét, járhatóvá tegyünk ma járhatatlan utakat az emberek számára. 

A kampány még nem kezdődött el, Mezei úr. Majd jövőre.

 

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

Választasok 2019