December 22-én 10 órától iratkozhatnak be a magánszemélyek a Fotovoltaikus Zöld Ház programba a jóváhagyott cégeknél. A program célja fotovoltaikus pannók segítségével saját használatra megfelelő mennyiségű energiát termelni és az országos energetikai hálózatnak átadni a többletet az energiahatékonyság növelése, a levegőminőség javítása és a kibocsátott üvegházhatású gázok csökkentése érdekében.

„A program iránt nagy az érdeklődés, arra számítunk, hogy a Fotovoltaikus Zöld Ház Program újabb kiadására szánt 263 700 000 lejes költségvetés hamar ki fog merülni, de 2022-ben 650 millió lejt szánunk ennek folytatására. A terveink szerint 2022 januárjától kezdve tíz hónapon keresztül havi 65 millió lejt fordítunk majd a programra, novemberben pedig az év során megmaradt összeget bocsátjuk majd a lakosság rendelkezésére. Így reményeink szerint minden kérelmezőt támogatni tudunk” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A program keretében a támogatható költségek legtöbb 90%-ára lehet támogatást igényelni maximum 20 000 lej értékben. A beruházás összköltségéből a jóváhagyott cég levonja a Környezetvédelmi Alap által nyújtott támogatás összegét, a különbözetet pedig a kedvezményezettnek kell önerőből fedeznie.

A jóváhagyott cégek listája megtalálható a Környezetvédelmi Alap honlapján.

További részletek:

  • Támogatható költségek: minimum 3kWp erősségű fotovoltaikus pannók beszerzése és azok felszerelése.
  • Csak azokra a beruházásokra kérhető finanszírozás, amelyeket a kedvezményezett és a cég között kötött szerződés aláírása után hajtottak végre.
  • A Környezetvédelmi Alap ellenőrzi a magánszemélyek által leadott, a jóváhagyott cégek által a speciálisan erre létrehozott platformra feltöltött dokumentumokat és a Környezetvédelmi Alap honlapján közzéteszik a támogatásra jogosult magánszemélyek listáját.
  • A vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződés aláírásától számítva 12 hónap áll a munkálatok kivitelezésére és a műszaki engedélyek beszerzésére.
  • A Környezetvédelmi Alap hat éven keresztül követi nyomon a beruházások rendeltetésszerű használatát.

Választasok 2019