Románia nem lesz Európa szeméttelepe. Egy több hónapos munkát zártunk ma le kormányülésen: elfogadtuk azt a kormányhatározatot, amely szigorít a Romániába érkező hulladék kezelésének procedúráján. A jogszabály 15-re korlátozza azoknak a határátkelőknek a számát, ahol az újrahasznosítható hulladékot szállító járművek átléphetik a határt, ugyanakkor kötelező lesz követhetővé tenni ezek útvonalát a határtól az újrahasznosító pontig, megelőzve így azt, hogy a kamionok GPS-nyomonkövethetőség nélkül közlekedjenek” – fogalmazott Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere a december 17-i kormányülés után.

Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter elmondta: a Környezetvédelmi Alap lesz az az intézmény, amely számontartja, hogy mekkora mennyiségű hulladék kerül be az országba és neki kell megbizonyosodnia arról, hogy ez a mennyiség összhangban van a hulladékot átvevő cégek újrahasznosítási kapacitásával. A szaktárca vezető rámutatott arra is, hogy Környezetvédelmi Alap ugyanakkor létrehoz egy alkalmazást, amellyel lehetővé teszi a hulladék nyomonkövethetőségét.

Ezáltal könnyebben ellenőrizhető, hatékonyabb hulladékszállító rendszer kialakítását tesszük lehetővé, amelynek ellenőrzése kizárólag az Országos Környezetvédelmi Őrség feladata. Ez a központosítás csökkenti a gazdasági szereplőkre nehezedő terhet és a felügyelésben részt vállalók felelősségmegoszlásának optimalizálásához is hozzájárul”- nyilatkozta a tárcavezető.

Továbbá a jogszabály előírja, hogy azok a gazdasági szereplők, akik hulladékot hoznak be az országba, kötelesek azt a megfelelő, jóváhagyással működő berendezések használatával teljes mértékben újrahasznosítani és értékesíteni, hogy a fel nem használt szemetet ne elégessék vagy eldobják, ahogy az ma sok esetben történik.

A hulladék nyomonkövetésére lérehozott alkalmazást a gyártók kiterjesztett felelősségét kivitelező szervezetek (OIREP) és azok a jogi személyek fogják használni, akik a csomagolóanyagokból származó hulladékot a gyártók kiterjesztett felelősségét kivitelező szervezetek finanszírozásával gyűjtik, válogatják, értékesítik. Így a Környezetvédelmi Alap információkat fog szolgáltatni az Országos Környezetvédelmi Őrségnek az importból származó, környezetvédelmi szempontból is legálisan működő feldolgozópontokra érkező hulladék kategóriáját és mennyiségét illetően.

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökséghez beérkező figyelmeztetések és az Országos Környezetvédelmi Őrség által végzett ellenőrzések alapján nőtt a román határátkelőknél rajtakapott illegális szemétszállítmányok száma, a hulladékkezelés és -értékesítés alacsonyabb költségei miatt Románia kedvelt célpontjává vált a veszélyes és nem veszélyes, álcázott hulladékrakományoknak, így nagy nyomás nehezedett a határátkelőkre.  A ma elfogadott kormányhatározat erre a problémára nyújt megoldást” – fogalmazott a miniszter.

Jelenleg a Romániába való hulladékszállítás európai és nemzetközi szinten is a Bázeli Egyezménybe foglalt, veszélyes hulladékok külföldre szállításának és ezek felszámolásának szabályozása, valamint a 1013/2006-os számú EU-s rendelkezés alapján történik.

2021. december 17.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét