„Minden idők legnagyobb decentralizációját hajtjuk végre a Környezetvédelmi Alapnál (AFM). Néhány hete sürgősségi rendeletet fogadtunk el arról, hogy az AFM az önkormányzatokhoz delegálhatja bizonyos programok lebonyolítását, és ehhez előzetesen rendelkezésükre bocsátja a szükséges költségvetést is. Erre azért van szükség mert az elmúlt években láthattuk, hogy a legnagyobb figyelmet és érdeklődést élvező programjaink lebonyolításában nehézségek adódtak. Így egyszerűsítünk az eljáráson, és megszüntetjük az eddigi központosítást. Az első két program, amit decentralizálunk a fotovoltaikus zöld ház program és a helyi roncsautóprogram. Az erről szóló miniszteri rendeletet már aláírtam. A következő feladat, hogy az önkormányzatokkal közösen megtaláljuk a legjobb megoldást a programok technikai lebonyolítására” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A tárcavezető kiemelte, januárban indulhat a fotovoltaikus zöld ház program új pályázati kiírása, miután idén minden eddig leadott pályázati dosszié kiértékelését befejezik. A Környezetvédelmi Alap mostanáig a tavalyi 45 ezer pályázat közel felét bírálta el. „Jövőre más rendszerrel megyünk tovább, hiszen óriási igény mutatkozik a program iránt, többszázezer kérésre számítunk. Ezért a legszéleskörűbb decentralizációs programot hajtjuk végre, több mint 3 ezer önkormányzatot vonunk be. Az önkormányzatok gyakorlatilag előre megkapják a szükséges pénzösszegeket, és ők döntenek majd a pályázatok jóváhagyásáról is. Ehhez biztosítva van a szükséges törvényi keret és a költségvetés is, a napelem program elindítása előtt pedig egy egyszerűsített pályázati rendszer kialakításáról egyeztetünk az önkormányzatokkal” – részletezte Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, csökkentik a pályázati dokumentációval kapcsolatos bürokráciát is. A tervek szerint a pályázóknak csupán 2-3 dokumentumot kell felmutatniuk, például telekkönyvi kivonatot és egy igazolást arról, hogy csatlakoztak az elektromos hálózatra. Tánczos Barna biztosított arról, hogy a következő két-három évben több milliárd lejes keret lesz a fotovoltaikus rendszerek finanszírozására.

Választasok 2019