A közel két évtizedes múltú „Muzsikál az erdő” mozgalom keretében szeptember 2–4. között szervezik meg a „Muzsikál az erdő” a Kárpátok bércein rendezvénysorozatot Brassó, Kovászna és Hargita megyében. A rendezvény a Muzsikál az Erdő Alapítvány, valamint a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium együttműködésével, a helyi és megyei önkormányzatok, illetve a helyi erdészet szervezésében, több helyi kulturális és civil szervezet bevonásával valósul meg.

„Egy olyan rendezvényről van szó, amely különleges módon, a zenén keresztül népszerűsíti a természet, és kifejezetten az erdő értékeit, a növény- és állatvilág megismerését, a környezettudatos életformát. Ezért tartottam fontosnak, hogy Romániában is szélesebb körben megismertessük ezt a kezdeményezést, amelyet a környezetvédelmi szaktárca is támogat. Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy a „Muzsikál az erdő” keretében hangsúlyos szerepet kap a multikulturalitás és a két ország közötti kapcsolatok erősítése, nemcsak a közös szervezés által, de a különböző etnikumú, magyarországi és romániai művészek fellépésének köszönhetően is. Arra bíztatok mindenkit, aki teheti, vegyen részt a programokon – hangsúlyozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

„Muzsikál az erdő” programjai szeptember 2-án, pénteken kezdődnek, amikor Brassóban az állatkert melletti erdőbe várják a látogatókat. Déli 12 órától kézműves gyermekfoglalkozások és népzene szerepel a programban, ezt követően az időjárás függvényében szakvezetéses erdei sétákon lehet részt venni. A Brassói Filharmónia kamarazenekarának 15 órakor kezdődő erdei koncertjét Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Szabó Lajos főszervező, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, valamint a helyi hatóságok képviselői nyitják meg. A késő délutáni és esti programok között magyar, román és német népzene és néptánc is szerepel.

A szombati programok helyszíne a Kovászna megyei Sepsibodok-Oltszem-Sütő pataka, Sütei borvízforrás. Sepsiszentgyörgyről kerékpártúra indul a programok helyszínére, de lovastúrával is várják a résztvevőket. A szervezők ismeretterjesztő előadásokkal, szakvezetéses sétákkal, gyermekprogramokkal és helyi termékekkel is készülnek. A 13:30-kor kezdődő erdei koncerten a Szentegyházi Gyermekfilharmónia is fellép, majd délután a Fonó zenekar népzenei koncertje és az esti táncház biztosítja a tartalmas kikapcsolódást.

A programsorozat harmadik helyszíne Csíkszentkirály, ahol vasárnap a Gesztena-pusztájára várják a természetkedvelőket. Csatlakozni lehet a Csíkszeredából induló kerékpártúrához, vagy a Csíkszéki EKE által szervezett gyalogtúrához is. Itt is szakvezetéses erdei séták, helyi termékek vására és gyermekfoglalkozások várják a családok minden generációját. A 13:30-kor kezdődő erdei koncerten a Csíki Kamarazenekar biztosítja a minőségi klasszikus zenét, a délutáni programok pedig a népzene és néptánc köré csoportosulnak, többek között a Misztrál együttes, valamint a Pusztinai Csángó Magyarok fellépésével.

„Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés!” – ez a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat egyik ismert szlogenje. A szervezők minden résztvevőt arra bíztatnak, hogy kényelmes, túrázásra alkalmas ruhát, cipőt vegyenek fel, hozzanak magukkal a hátizsákjukban egy plédet vagy összecsukható széket, hogy kényelmesen ülve hallgathassák a programokat. Az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve ajánlott esőkabáttal is készülni.

„Muzsikál az erdő” a Kárpátok bércein rendezvénysorozat részletes programfüzete megtekinthető itt.

Választasok 2019