Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány a fogyasztók védelmében a tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árának korlátozásáról a téli időszakra vonatkozóan.

„Az energiaválság hatására a tűzifa árának mesterséges emelkedését tapasztaljuk, ami miatt több mint 3 millió háztartás kerülhet nehéz helyzetbe. Akárcsak a gáz vagy a villamos energia esetében, nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük a lakosságot az áremelkedések hatásaival szemben. Ezért az elmúlt hetekben több javaslatot is megvitattunk a koalícióban. A mi javaslatunk egy ártámogatás volt. A kormány végül egy ársapka bevezetése mellett döntött. A tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor esetében köbméterenként 400 lejben korlátoztuk a végső felhasználóknak számlázható árat. Ez azt jelenti, hogy a lakosság, de az iskolák, szociális és kulturális intézmények, önkormányzatok is legfeljebb ezen az áron jutnak hozzá a tüzelőanyaghoz” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter a kormány által elfogadott sürgősségi rendeletről.

A sürgősségi rendelet a tűzifa árának korlátozása mellett árplafont vezet be a fűtéshez használt brikettre és pelletre is. A brikett tonnánkénti árát 1500 lejben, a pellet tonnánkénti árát pedig 2000 lejben korlátozzák. Az árkorlátozás megszegése szabálysértésnek számít, amiért a jogszabályok értelmében 3-tól 5 ezer lejig terjedő bírságot kaphatnak a kereskedők.

A rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 10 nap múlva lép életbe. Az árkorlátozás a téli időszakra vonatkozik, március 31-éig lesz érvényben.

Választasok 2019