Megújult az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezete
Az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezete október 11-én délután tartotta küldöttgyűlését, amely keretében a hagyományos vs. modern női szerepek témában egy panelbeszélgetésre, majd a hivatalos tisztújításra is sor került.

Lőrincz Csilla, az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezetének elnöke nyitotta meg az ülést, majd Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, a nők szerepvállalása már a történelem folyamán jelentős volt, hisz számtalan alkalommal kiálltak egy-egy ügy védelme érdekében. Ezt elismerte a társadalom és a nők szavazati jogot kaptak. Azóta még fontosabb a szerepük, és ezt napjainkban láthatjuk a leginkább, amikor a döntésekhez kompromisszumkészségre, empátiára is szükség van. Ebben van szerepe a nőszervezetnek. Abban, hogy a jövő évi választásokon több nő vállaljon közéleti szerepet. Több olyan nő, aki eredményesebbé tudja tenni a helyi és megyei tanácsok munkáját. Az elnök arról biztosította a hölgyeket, hogy a területi szervezet minden szükséges támogatást megad ennek megvalósulásához. A Gyergyó Területi Nőszervezet részéről Portik Edit elnök köszöntötte csíki hölgytársait, és arra biztatta őket, hogy merjenek részt venni a közéletben.

A panelbeszélgetésen Szekeres Ildikó, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ápolási igazgatója, dr. Gergely Orsolya szociológus, a Sapentia egyetem adjunktusa, Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere és Mózes Annamária, a Mózes manufaktúra vezetője a női szerepek változását, színességét vitatták meg. A tartalmas beszélgetés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a női szerepek sokszínűségét ne nehézségnek, hanem kihívásnak kell tekinteni.

Az ülés második részében Lőrincz Csilla az elmúlt 6 év értékelésében kiemelte, hogy csapatmunkával sikerült a közéleti szerepet vállaló csíki nőket egy fedél alá hozni. Közösségi tevékenységekkel, képzésekkel, kommunikációval, biztatással sikerült ráerősíteni a női képviseletre a csíki önkormányzatoknál.

A tisztújítások során a küldöttek új elnöknek Melles Máriát választották meg. Az ő munkáját négy alelnök, illetve az ügyvezető elnökség tagjai segítik. Alelnökök: Dobos Melinda, Jánossy Tímea, Tófalvi Éva, valamint Török Nagy Klementina. Ügyvezető elnök: Dajka Tünde. Ügyvezető elnökség: Balogh Krisztina, Bíró Vera, Böjte Hermina, Lakatos Emőke, Szász Hargita és Zsigmond Bernadett.

A küldöttek az új vezetőség megválasztása után egy nyilatkozatot fogadtak el, amelyben ez áll: Mi, az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezetének tagjai a fentiek jegyében továbbra is elkötelezettek vagyunk a nők társadalmi, közéleti szerepvállalásának megerősítése mellett. Úgy gondoljuk, e téren bőven akad még tennivaló Csík térségében, Székelyföldön és egész Erdélyben. (…) Következésképpen a mai tisztújítás az elkezdett munka folytatásáról, a többéves tervek megvalósításáról szól. Köszönjük az eddigi bizalmat – folytatjuk!

Csíkszereda, 2019. október 13.

Választasok 2019