Csíkszeredában épül fel Székelyföld és Románia egyik legnagyobb és legmodernebb szakoktatási központja – erről írt alá szerződést Korodi Attila polgármester szerdán az oktatási minisztériumban, Bukarestben.

„A csíkszeredai az ország egyik legnagyobb szakoktatási központja lesz. Számunkra, az RMDSZ számára az oktatásfejlesztésen belül a szakoktatás mindig kiemelkedően fontos volt. Meggyőződésünk, hogy szükség van olyan szakképzett fiatalokra, akik jó munkát tudnak végezni. Ez a központ ezt a célt szolgálja, ezzel a központtal mindenki jól jár: a fiatalok, akik szakmát tanulnak, és ezzel megalapozzák a jövőjüket itthon, és a vállalkozások is, akik segítenek a tanulásban, és munkaerőt is kaphatnak” – fogalmazott Kelemen Hunor a finanszírozási szerződés aláírása kapcsán. Az RMDSZ elnöke gratulált Korodi Attilának és csapatának a bátor vállalkozáshoz.

A projekt hiánypótló, hiszen elindítja a duális képzést Hargita megyében négy csíkszeredai szakközépiskola, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közreműködésével. A diákok és a hallgatók bérezés ellenében végezhetnek szakmai gyakorlatokat különböző vállalkozásoknál, ahol a tanulmányok befejezése után elhelyezkedhetnek. Ez az együttműködés a szakoktatás minőségének fejlesztése mellett a fiatal munkaerő itthon tartásában nyújt erős támaszt.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy a diák válassza azt a szakmát, amit igazán szeretne, és könnyedén kerüljön kapcsolatba a szakcégekkel. Részesüljön olyan képzésben, hogy amikor belép egy vállalkozó termelőcsarnokába, találja fel magát a gépek és a feladatok között” – nyilatkozta Korodi Attila polgármester.

„Mi, az RMDSZ-ben nemcsak beszélünk a duális oktatás fontosságáról, hanem teszünk is ezért. Egy jó oktatási rendszer alkalmazkodik a korok kihívásaihoz és a munkaadók elvárásaihoz is. A cél az, hogy olyan felnőtteket neveljünk, akik be tudnak illeszkedni a munkaerőpiacra és jól kereső szakemberek lehetnek itthon” – mondta Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.

A központ része lesz három teljesen új épület. Egyikben ötféle képzést kiszolgáló tanműhelyek lesznek laboratóriumokkal, tantermekkel, mosdókkal, iskolaorvosi és -fogorvosi rendelővel. Épül egy 240 férőhelyes, négyemeletes bentlakás, ahol modern, biztonságos épületben lakhatnak tanulmányaik alatt a diákok. A bentlakás földszintjén egy 200 fő befogadóképességű konferenciaterem lesz, továbbá egy jól felszerelt tornaterme is lesz a kampusznak. A beruházás értéke 121 millió lej. Európai uniós forrásból valósul meg, ehhez jön még a Hargita Megyei Tanács és a város hozzájárulása is. 2026 decemberében várhatóan befejeződik a kampusz építése.

Választasok 2019