Döntéshozó fórumként szavazott ma a képviselőház annak a sürgősségi kormányrendeletnek a megerősítéséről, amely hosszú távon rendezi az építőipari nyersanyag áremelkedése által okozott országos problémát. A kormányrendeletet Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter dolgozta ki. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy az intézkedés hiányában számos közmunkálat maradt volna félbe a megnövekedett nyersanyagárak miatt.

Az RMDSZ egy újabb országos szintű problémára keresett és dolgozott ki megoldást, ezáltal Románia az elsők között rendezte világviszonylatban az építőipari nyersanyag áremelkedését. A Szövetség fejlesztési miniszterének megoldása nemcsak a pillanatnyi helyzetre ad megoldást, hanem hosszú távú, egyszerűen és minden esetben alkalmazható módszertant ajánl” – taglalta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Hozzátette, hogy az építőipari nyersanyag árának emelkedését nagymértékben befolyásolta a világjárvány, hiszen az építőiparban tevékenykedő vállalatok felhalmozták ezeket a nyersanyagokat. Attól tartottak, hogy nem tudják majd befejezni munkálataikat, így a hatalmas kereslet árrobbanáshoz vezetett.

A jogszabály plénumi vitáján Benedek Zakariás, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese szólalt fel, elmondta, hogy az építőipar válsága leginkább a helyi önkormányzatokat érinti. „Veszélybe kerültek olyan munkálatok, amelyeket az önkormányzataink indítottak el, itt főleg közpénzből finanszírozott beruházásokról beszélünk. A ma elfogadott jogszabály rendezi ezt az áldatlan helyzetet. A Cseke Attila miniszter által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet szeptember 3-tól érvényben van, azt követően, hogy a kormány elfogadta azt. Ma gyakorlatilag a parlament megerősítette ezt a sürgősség kormányrendeletet.”

2021. november 3.

Választasok 2019