Támogatásra nyújthatnak be igényléseket a hegyvidéki gazdálkodók – a keretösszegeket a szerdai kormányülésen fogadta el a kormány. Három fő beruházási program van: az egyik a tej tárolására és feldolgozására vonatkozik, a második hegyvidéki esztenák létesítésére, a harmadik pedig központok létrehozására, ahol erdei gyümölcsöt, gombát, gyógynövényeket gyűjtenek be és dolgoznak fel.

A tej begyűjtésére egy gazda legtöbb 500 ezer lejre pályázhat, a begyűjtésre és feldolgozásra/tárolásra 1 millió 700 ezer lejt, míg a már meglévő tejbegyűjtő és tejfeldolgozó központok fejlesztésére 1 millió 900 ezer lejt. A támogatási keretösszeg a 2022-es évre összesen 60 millió euró.

A hegyvidéki esztenák létesítésére egy gazda legfeljebb 150 ezer lejt támogatást kaphat, az éves támogatási keretösszeg összesen 7 millió euró.

A gazdák maximum 600 ezer lejre pályázhatnak amennyiben, erdei gyümölcs, gomba, gyógynövények begyűjtésére, válogatására és raktározására alkalmas központot akarnak létesíteni. Ha ezeket a központokat akarják fejleszteni, akkor 800 ezer lej támogatásra jogosultak. A támogatás éves keretösszege 66 millió euró.

Az igényléseket magánszemélyek, családi vállalkozások, termelőszövetkezetek és a mezőgazdaságban vagy élelmiszeriparban tevékenykedő jogi személyek nyújthatják be, akik hegyvidéken folytatnak mezőgazdasági tevékenységet, és nincs tartozásuk az állam felé.
Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét