Csaknem 200 önkormányzati vezető részvételével zajlott az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciája Marosvásárhelyen. A Szövetség Kongresszusát megelőző tanácskozás központi témája a családtámogatás volt. Megnyitó beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök fölvázolta a kormányzás elmúlt nyolc hónapjában elért eredményeket, amelyekkel az önkormányzatokat tudják segíteni. „Kezdeményeztük, hogy a személyi jövedelemadó teljes egészében az önkormányzatoknál maradjon. Az Anghel Saligny fejlesztési keretprogramból 50 milliárd lej áll rendelkezésre víz-gázhálózatot kiépítésére, utak javítására a következő hat évben. Ugyanakkor elfogadtattuk, hogy a kormány idén ősztől átvállalja a bölcsődei ellátás költségeinek a terhét, így a kisközösségekben is működhetnek majd bölcsődék. Ezek a kezdeményezések mind-mind azt szolgálják, hogy megerősödjenek családjaink. Márpedig erős családok nélkül nincs erős és sikeres közösség!”

Az „Önkormányzataink a családok szolgálatában” panelbeszélgetés résztvevői, Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyék RMDSZ színekben megválasztott megyei tanácselnökei és megyeszékhelyi polgármesterei, az általuk vezetett intézmények családbarát intézkedéseit ismertették. Olyan sikeres, jó gyakorlatként átvehető programokat, kezdeményezéseket mutattak be, amelyek minden egyes közösség, település családjainak hétköznapjait jobbá, élhetőbbé tehetik.

Ezt követően, Cseke Attila fejlesztési, Tánczos Barna környezetvédelmi, valamint Novák Eduárd, ifúsági- és sportminiszter, illetve Hegedüs Csilla, európai alapokért felelős államtitkár ismertették azokat a kormányzati programokat, amelyek helyi közösségek fejlesztései számára nyújtanak támogatást. Egy folyamatosan változó politikai és szabályozási közegben az idejében megszerzett információ, tájékozottság, hálózatban való együttműködés kulcsfontosságú. Az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny és bölcsődeépítési programok, az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv (PNRR), valamint más hazai és európai forrásokkal kapcsolatos legfrissebb tudnivalók, tájékoztatások célja, hogy az önkormányzatok, a családi mindennapok legfőbb alakítóiként élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel.

A konferencia záróakkordjaként Horváth Anna ügyvezető alelnök bemutatta az RMDSZ Ügyvezető elnökségének Bernády György Önkormányzati Akadémia kezdeményezését. Az októbertől induló képzés- és mentorprogram a szakmaiságon, digitalizáción és innováción alapuló hatékony közszolgálati rendszerek kialakítását szolgálja valamennyi RMDSZ által vezetett megyei és helyi közigazgatásban.

Az Országos Önkormányzati Konferencia az elkövetkező időszak célkitűzéseit és feladatait összegző Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget. A zárónyilatkozat elérthető itt: https://bit.ly/3ClHTuP

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét