A 103 évvel ezelőtt, az I. Világháború lezárásának részeként létrejött, és 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés három és fél millió magyar állampolgárt csatolt más országokhoz és ezzel szorított a határon túlra. 13 évvel ezelőtt, a szerződés aláírásának 90. évfordulóján a Magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította és ezzel kijelentette, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Ahogyan előző években, úgy idén is megemlékezünk hőseinkről és e gyászos történelmi pillanatról. A hagyományos őrségállás a Székely Hadosztály emlékműnél június 3-án, éjfélkor kezdődik és június 4-én éjfélkor zárul. Ez idő alatt bárki megemlékezhet hőseinkről, elhelyezheti mécsesét, virágját, koszorúját.

A nemzeti összetartozás napján a Fodor Ház előtti Székely Hadosztály emlékműnél 18 órától kezdődő megemlékezést a Csíkszentsimoni Ifjúsági Zenekar nyitja az alkalomhoz illő dalokkal. Az ünnepélyes zászlófelvonás a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével történik. Az eseményt csendes koszorúzás majd harangzúgás zárja.

Mindenkit szeretettel várunk az eseményre! Emlékezzünk közösen hőseinkre!

 

 

Választasok 2019