Több egyeztető fórum, megbeszélés és munka előzte meg a Felcsík Mezőgazdasági Szövetkezet létrejöttét. Ennek eredményeként február 6-án sor került a Szövetkezet megalakuló ülésére Csíkjenőfalván. Az alakuló ülésen részt vettek a szövetkezet alapító tagjai, a vezetőtanács tagjai, Gábor Tibor Csíkkarcfalva polgármestere, Szőcs László, Csíkkarcfalva alpolgármestere, Mákszem Hunor, Csíkszenttamás alpolgármestere, Vizoli Miklós, Csíkrákos alpolgármestere, László Csongor, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője. Továbbá online Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke is becsatlakozott.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke történelmi jelentőséggel bíró napnak nevezte a szövetkezet létrejöttét.

–A szövetkezet létrejötte sok lehetőséget rejt magában. Egyidőban három várostól, Bukaresttől, Budapesttől és Brüsszeltől is megkaphatjuk azt a támogatást, amelyre az állattartó gazdáknak szüksége van. Sikeres példák állnak előttünk, úgy mint a Szépvízi Csengő Szövetkezet vagy a Csíkcsomortáni Szövetkezet. Biztos vagyok benn a Felcsík Mezőgazdasági Szövetkezet is hasonló eredményeket fog elérni és sikeres lesz. Köszönöm a szövetkezeti tagoknak a bátorságot. Sok szerencsét, eredményekben gazdag jó együttműködést és munkát kívánok – fejezte ki Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke hozzá tette, Hargita Megye Tanácsa részéről támogatjuk a kezdeményezést: anyagi, szakmai tanácsadás, háttérháló rendszer, rendezési tervek, engedélyeztetések, közművesítés kapcsán is. Mint mondta, az RMDSZ kormányzati szerepvállalása is fontos a jogszabályok módosítása tekintetében,  úgy hogy a gazdák  problémáira megoldást találjanak és az új EU-s finanszírozási ciklusban Brüsszelben is nyomást kell gyakorolni.

– Kitörési pontnak tekinthetjük a szövetkezet megalakulását. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Falugazdász hálózatán keresztül támogatjuk a szövetkezetet. Fontos, hogy magas minőségű termékeket tudjunk előállítani, továbbá integráltan kell gondolkodnunk a támogatási- és minősítési rendszerek, a hatékony termelés, és a közös értékesítés területén is. Gratulálok a gazdáknak, továbbra is bizzanak az együttműködésben, több éves munka jelentheti a sikert és az eredményt. – emelte ki Becze István.

Jéré Elemér a csíkjenőfalvi közbirtokosság elnöke a vágóhíd beruházásról elmondta:

– 2007-ben merült fel a vágóhíd szükségessége a csíkjenőfalvi közbirtokosságnál, majd 10 évvel később az anyagi feltételek is meg lettek hozzá. Ez a megtakarítás jelentette az önrészt egy Pro Economica Alapítvány által kiírt pályázathoz, mely segítségével belátható időn belül megvalósulhat a 2007-ben megszületett elképzelés. A vágóhíd és a szövetkezet külön gazdasági entitás, de szoros kötelék lesz köztük, mert a cél közös: a csíki emberek vágóállatai ne exportcégekhez kerüljenek, hanem helyben kerüljenek vágásra és feldolgozásra. – fejtette ki Jéré Elemér.

A Felcsík Mezőgazdasági Szövetkezet céljai közt szerepel, hogy a jenőfalvi közbirtokosság által létesítendő vágóhíd és húsfeldolgozó, élő állattal való ellátása, magába tömörítse a felcsíki állattartó gazdákat, növelje a helyi termékekbe vetett hitet, egészségesebb táplálkozást nyújtson, munkahelyeket teremtsen, egyéni gondolkodás helyett a közösségi gondolkodásra ösztönözzön, mindezek által pedig a gazdaságfejlesztés fő pillérévé váljon a szövetkezet.

A csíkjenőfalvi székhelyű szövetkezetnek 120 alapítótagja van, 107 fizikai személy és 13 jogi személy által. A vezetőtanács pedig tizenegy tagú, minden felcsíki településről egy tag. Jéré Elemér elnök, Csíkjenőfalva, Lukács Gábor alelnök Dánfalva, Farkas István titkár Karcfalva, Vizi László ügyvezető, további vezetőtanács tagok Bartalis Attila, Antal Vilmos, Kozma Ervin, György Levente, Máté Zsolt, Katona Levente és Szabó Zoltán.

Csíkszereda, 2021. február 6.

Választasok 2019