A XII. Székelyföld Napok záróeseményeként a székelyföldi önkormányzatok január 28-án átadták a térségek egy-egy kiemelkedő személyiségének az Orbán Balázs-díjat a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A legnagyobb székelyről elnevezett díjat 2011-ben alapította Hargita, Maros és Kovászna megye önkormányzata, az elismerést évente olyan személyeknek adományozzák, akiknek tevékenysége kimagasló a térség fejlesztése, a szülőföldön való megmaradás, a közösségi értékek megőrzése érdekében, úgynevezett lámpás emberek. A járványhelyzet miatt mostanra halasztott 2021-es díjak átadásán olyan pedagógusokat tüntettek ki, akik az előző években kitartóan dolgoztak, a járványhelyzetben is bizonyították helytállásukat, folytatták úttörő tevékenységüket.

Hargita Megye Tanácsa Magyar Ferencnek, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív alelnökének adományozta a díjat a székelyföldi posztgraduális agrároktatás terén kifejtett úttörő tevékenységéért.

A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány 30 éve áll Székelyföld szolgálatában. Magyar Ferenc professzor, a gödöllői Szent István Egyetem kancellárja az immár 31. évébe lépett székelyföldi felsőfokú és posztgraduális agrároktatás egyik kulcsembere, szerepe volt többek között a Sapientia EMTE – főleg az agrárszakok – akkreditálásában, a szakképzett oktatók verbuválásában, a posztgraduális – doktori és magiszteri – képzések Csíkszeredában való meghonosításában, valamint a modern oktatási eszközök – így az online rendszerek – bevezetése terén, amely abban az időben úttörő, innovatív tevékenységnek számított. (A laudáció teljes szövege a csatolmányban olvasható.)

„2008-ban azt mondtuk, habár sokan nem hittek benne, hogy egységes Székelyföldben gondolkodunk! A fizikai határokat lebontottuk, de ezentúl az egységes Székelyföld a szívekben, a lelkekben, az elmékben is kell működjön, ettől fognak fiataljaink itthon maradni, itthon építkezni, és itt családot alapítani. Magyar Ferenc nem itt született és nem itt él, de a székelyföldi magyarságért sokat tett! Az Orbán Balász-díjjal azokat az embereket tüntetjük ki, akik az embert próbáló időkben is sokat tesznek a székelyföldi magyarságért. Örülünk, hogy alkalmunk adódott megköszönni munkáját!” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki megköszönte Becze István megyei tanácsosnak a jelölést.

Magyar Ferenc beszédében úgy fogalmazott, a díjat a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a gödöllői Szent István Egyetem nevében veszi át, és megemlítette azokat a lámpás embereket, akiknek, elmondása szerint, az útját követte. Úgy fogalmazott, nagyon sokat kapott Székelyföldtől, amit ezúton is megköszönt, az elismeréssel együtt.

Kovászna megye díjazottja dr. Pető Mária, a fizikatudományok doktora, matematika és fizika tanár, kutató, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium egykori megbízott igazgatója, számtalan rangos elismerés tulajdonosa.

Maros Megye Tanácsának díjazottja dr. Tamási Zsolt József történész, pedagógus, egyetemi oktató, a Marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum iskolaigazgatója, aki az önálló római katolikus oktatás szervezéséért, a kisebbségi megmaradásért folytatott küzdelméért részesült Orbán Balázs-díjban.

Borboly Csaba közösségi oldalán is bejelentkezett az ünnepségről:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1443995352774582

A díjátadó ünnepség visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/5211635178860178

Csíkszereda, 2022. január 29.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét