A felnőttképzés és átképzés területén fogalmazhat meg uniós szinten javaslatokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, akit raportőrnek választott a Régiók Bizottságának oktatási szakbizottsága (SEDEC) július 9-i ülésén. A székelyföldi elöljáró így újabb jelentést készíthet az oktatás témakörében. A téma kapcsán sajtótájékoztatót tartottak július 16-án, a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, Györfy Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója, Görbe István, az Electromatic System képviselője és Bíró Zsombor, az Engmatek képviselője.

„Ez a 2012 óta kifejtett munkám folytatása a Régiók Bizottságában, amit a megyei tanács elnökeként végzek. Eddig több jelentésemben foglalkoztam oktatási témával, és mindig a térségünk érdekeit tartottam szem előtt, hogy a vidéki fiatalok felzárkózzanak, és hasonló esélyeik legyenek a tanulásban és a munkaerőpiacon, mint korosztályuk nagyvárosokban élő tagjainak. Ezt a munkát a megyei tanács elnökeként tudom folytatni, az önkormányzati tevékenységemmel, a helyi partnerekkel összehangoltan” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A Covid–19-világjárványt követően a bizottság helyreállítási stratégiájának része a július 9-i ülésen elfogadott programjavaslat is, amely által gondoskodnak arról, hogy az EU digitális átállása az ifjúságfoglalkoztatási szakpolitikák alapvető építőeleme legyen. Az elfogadott bizottsági javaslat – A fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és rezilenciát célzó európai készségfejlesztési program – segíti a fiatalok foglalkoztatásának fellendítését, ambiciózus és számban kifejezhető célkitűzéseket határoz meg a továbbképzés (a meglévő készségek fejlesztése) és az átképzés (új készségek elsajátítása) tekintetében, amelyeket az elkövetkezendő öt évben kell megvalósítani.

„Az Európai Bizottságnak lépéseket kell tennie a tagállamok, régiók és városok támogatásáért az oktatási és képzési rendszereik tekintetében. Ebben az időszakban az oktatási rendszerek adaptálása, helyreállítása és korszerűsítése kulcsfontosságú.– emelte ki Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, a régióban minden lehetséges lépést megtesznek a különböző ágazatok támogatására.

„Regionális önkormányzatként minden erőfeszítést megteszünk, hogy támogassuk a gazdaságot, turizmust, mezőgazdaságot, munkahelyek megmentését, új foglalkoztatási lehetőségek megteremtésén dolgozunk, és nem utolsósorban fontosnak tartjuk a minőségi oktatás biztosítását” – jelentette ki a megyeelnök.

Hozzátette, hogy ehhez szükséges az EU támogatása és figyelme is: „Az EU-politikának nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a regionális különbségekre, különösen a kevésbé fejlett régiókra. Fontos a digitális oktatás cselekvési tervének a megváltoztatása, ezáltal elősegítve a kevésbé fejlett régiókban élő diákok és fiatalok oktatási teljesítményét, mivel a régióban sok család küzd a megfelelő felszerelés hiányával” – mondta.

A Borboly Csaba által készített dokumentumba foglaltak nagyban hozzájárulnak majd a tagországokban a járványidőszak után a gazdaság helyreállításához, tekintve, hogy az elmúlt hónapok megszorításai több szektorban is a munkaerő leépítését eredményezték. A jelentés olyan javaslatokat tartalmaz majd, amelyek elősegítik a fiatalok foglalkoztatását, munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket, mindezt a felnőttképzés és átképzés lehetőségeivel megoldva. Borboly Csaba hozzátette, a témában konzultáció veszi kezdetét, ahol a lakosság véleményére, álláspontjára kíváncsiak a jelentéssel kapcsolatosan.

A bizottság a program 12 intézkedésével az elhelyezkedéshez szükséges készségekre összpontosít azáltal, hogy szövetségesként együttműködik a tagállamokkal, a vállalatokkal és a szociális partnerekkel a reform érdekében. A program célja, hogy a szociális jogok európai pillérében rögzített, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog Európa-szerte érvényes legyen, a városoktól kezdve a távoli, vidéki területekig, mindenki javát szolgálva.

Az elfogadott programjavaslat elősegíti a digitális átállás régóta esedékes felgyorsítását, elismerve az átállásban rejlő lehetőségeket és bizonytalanságokat. Ennek érdekében értékeli és fejleszti a folyamatosan változó munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez nélkülözhetetlen készségeket és kompetenciákat. Mindez további ösztönzést kaphat a fentebb említett program által.

A fiatalok foglalkoztatását, munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket és a felnőttképzés és átképzés tekintetében, helyi szinten jó példa a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola. A tanintézmény számos fiatalt nevelt ki a helyi vállalkozók számára, ahol különböző szakirányok felé történik a szakképzés és átképzés.

Györfy Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója elmondta, jelenleg 58 ipari egységgel van szakmai partneri kapcsolatuk, az iskolában biztosítanak továbbtanulási lehetőséget is, illetve a különböző cégekkel való együttműködés is pozitívum az iskola működésében. Görbe István, az Electromatic System képviselője, a Székely Károly Szakközépiskola volt diákja kifejtette, a cégnél régóta foglalkoztatnak diákokat a Székely Károly Szakközépiskolából. Hozzátette, tavaly elindult a duális képzés is náluk, e képzési formától egyre többet remélnek. Bíró Zsombor, az Engmatek képviselője hasonlóan vélekedett, kiemelte az iskolával való jó együttműködést, illetve a cégen belüli tudás átadásáról számolt be.

Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója elmondta: „Az idén új erőkkel indítottuk a szakoktatás fejlesztését, elindult egy új szakoktatási program is, amit Hargita Megye Tanácsa támogat. Ez a program magába foglal osztályfőnöki órákat, különböző eseményeket, céglátogatásokat.”

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a 7. mandátuma a – Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) Bizottságban, valamint a Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságban (ENVE), az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken. Mindemellett az oktatási szakbizottságban (SEDEC) az Európai Néppárt frakciójának politikai koordinátora is. A Régiók Európai Bizottságában Borboly Csaba tölti be az egyik alelnöki tisztséget.

Régiók Európai Bizottsága (CoR) hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

 

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebben az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

 

Csíkszereda, 2020. július 16.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét