A napokban kapta meg Hargita Megye Tanácsa az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azon döntéséről szóló értesítését, amelyben a CNCD kétezer lejes pénzbírságot ró ki az oktatási minisztériumra a nem román ajkú diákok románoktatására vonatkozó jogszabályok be nem tartása miatt, és arra kötelezi a szaktárcát, hogy hat hónapon belül ültesse gyakorlatba az oktatási törvény erről szóló passzusait.

A román nyelv diszkriminatív oktatásával kapcsolatos panaszt még 2018 júliusában nyújtotta be Hargita Megye Tanácsa az CNCD-hez, és a beadványhoz csatlakozott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint négy diák is. A panaszosok kiemelik a hátrányos megkülönböztetés igazoló statisztikákat: a magyar anyanyelvű tanulók mintegy fele nem tudja megszerezni az átmenőjegyet román nyelv és irodalomból, miközben más tantárgyakból jó minősítést kapnak a diákok. Ugyanakkor jelezték, hogy a törvény előírásai ellenére nem biztosítanak speciális tankönyveket és tantervet a magyar nemzetiségű tanulóknak, és nem gondoskodnak arról sem, hogy hatékonyabbá tegyék az értékelési módot az országos képességfelmérők és az érettségi vizsga román nyelv és irodalom vizsgán.

– Diszkriminálják a magyar közösséget, fiataljaink érvényesülése elé gördítenek akadályokat. 2015 óta foglalkozunk hangsúlyosan a románoktatás helyzetével. A több mint ötéves munka eredményeként több felmérés készült, és be tudtuk bizonyítani, hogy külön a román nyelv elsajátítását célzó oktatási programra van szükség a kisebbségi diákok számára. A megyei tanács részéről minden eszközt megragadtunk, hogy e téren a helyzet változzon, mert hisszük, hogy eredményesebben lehet tanítani: táborokat, képzéseket szerveztünk diákoknak, pedagógusoknak egyaránt, alternatív tankönyvek születtek. Az oktatási minisztérium feladatát ellátni azonban nincs hatáskörünk. 2018-ban, amikor ezt a beadványt benyújtottuk, Valentin Pop oktatási miniszter lemondott. Folytatjuk a munkát, mint sok más, ez sem a megyei tanács hatásköre, de foglalkoznunk kell vele. Hat hónapja van a minisztériumnak, és ha a határidő lejártával nem történik változás, munkacsoportunk segítségével további lépéseket teszünk, amíg sikerül megoldást kikényszerítenünk – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, megköszönve a közös munkát a munkacsoportnak, a tanfelügyelőségnek, a pedagógusok szövetségének, a Hargita Megyéért Egyesületnek, a megyei tanács elemzőcsoportjának és a megyei tanácsosoknak.

A témában megjelent korábbi sajtóközleményeink itt olvashatóak.

Hargita Megye Tanácsa lépései a román nyelv oktatása terén az alábbi linken tanulmányozható:

https://hargitamegye.ro/hargita-megye/romannyelv-oktatas.html

Az elemzőcsoport által készített felmérések és tanulmányok alább olvashatóak:

http://elemzo.hargitamegye.ro/a-romannyelv-oktatas-helyzete-hargita-megyeben-2/

http://elemzo.hargitamegye.ro/studiu-privind-predarea-si-invatarea-limbii-romane-in-scolile-si-sectiile-cu-predare-in-limba-maghiara-ale-judetului-harghita/

http://elemzo.hargitamegye.ro/felmeres-az-oktatasi-miniszterium-altal-hozott-intezkedesrol-miszerint-a-kisebbsegek-nyelven-torteno-elemi-oktatasban-a-roman-nyelv-es-irodalomorat-felsofoku-tanulmanyokkal-rendelkezo-szakta/

 

Csíkszereda, 2020. február 26.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét