A természeti és kulturális értékek digitalizációja, digitális adatbázisok és szolgáltatások, jó gyakorlatok megismerése, amelyek a kultúra és a turizmus, de az életmentés területén is hasznosak és tovább fejleszthetők. A CD-ETA projekt, melynek partnere Hargita Megye Tanácsa, 2016-ban indult, majd kifutását meg is hosszabbították 2022. szeptember 30-ig, ugyanis időközben a világjárvánnyal a célja méginkább hangsúlyossá vált. A projekt záróeseményét Hargita Megye Tanácsánál tartották szeptember 26-án, ahol a helyi érintettek előadásaikban a megismert jó gyakorlatok helyi alkalmazásáról számoltak be, illetve a projekt akciótervében megfogalmazott tevékenységek megvalósításáról. Mint kiderült, a digitalizálást számos területen alkalmazták az elmúlt években.

Az adatbázisok fontosságára hívta fel a figyelmet Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője. A projekt során megismert jó gyakorlatokat helyi szinten a biztonságos túrázás megalapozásában tudták kamatoztatni, mondta Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, aki hangsúlyozta, a drónok használata az életmentésben kiemelt fontosságú.

A gyergyószentmiklósi örmény temető digitalizálását Magyari Sáska Zsolt, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozatának adjunktusa részletezte, mint mondta, a digitalizáció eredményeképpen reflektálni lehet egy közösség fejlődésére.

A kulturális értékek digitalizációja sokrétű, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ képzőművészeti tevékenységének digitalizációját Kolcsár Béla, az intézmény vezetője mutatta be. Egy másik jó Hargita megyei példa a Kájoni János Megyei Könyvtár digitális szolgáltatásai, ezeket Gyulai Artúr, a könyvtár vezetője ismertette. A digitális szolgáltatások iránti igény megnőtt a világjárvánnyal, részletezte, mostanra online katalógus, digitális adatbázisok és dokumentumok is rendelkezésre állnak a megyei könyvtárban.

Hargita Megye Tanácsa más területeken is fontosnak tartotta és kivitelezte a digitális szolgáltatásokat az intézmény szintjén, ezekről Chiorean Adrian, a Műszaki vezérigazgatóság vezérigazgató-helyettese, illetve Szőcs István, a Humánerőforrás és kommunikációs igazgatóság ügyvezető igazgatója számolt be.

A tapasztalatok összegzéseként a helyi érintettek egyetértettek abban, hogy szükség van a digitális eszközök folyamatos fejlesztésére, illetve a digitalizációt biztosító, hozzáértő humánerőforrásra. Azáltal, hogy a különböző szakterületeken megismerték a jelenlegi digitalizációs folyamatokat, a jövőbeli tervek és kezdeményezések egymást kiegészítve tudnak megvalósulni.

 

Csíkszereda, 2022. szeptember 30.

 

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét