Borboly Csaba2026-ig megépítjük az utat Bákó megye határáig

Aláírták az Úzvölgye felé vezető, 123-as jelzésű megyei út felújítására a kivitelezési szerződést január 28-án a csíkszentmártoni Baka János Községi Könyvtár előadótermében. A 45 hónapos határidejű beruházást, amely a Csíkszentmártontól Csinódon át az egerszéki eltérőig tartó szakaszt érinti, a székelyudvarhelyi Multipland Kft. végzi el.

– Felelős terveink vannak Székelyföld fejlesztését illetően Hargita Megye Tanácsánál. 2026-ig szeretnénk megépíteni az utat Bákó megye határáig. Újjáépítjük azon útjainkat, amelyet az előző rendszerben elhanyagoltak, járhatatlanná tettek. Közösségeinket össze kell kötnünk és megerősítenünk. A gazdasági élet fejlődéséhez pedig meg kell teremtenünk a lehetőségeket és fenntartható turizmusban kell gondolkodnunk – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönve a műszaki vezérigazgatóság munkáját is. Mint mondta, mérföldkőhöz érkezett a történelmi helyszín fele vezető út felújítása, amely egyre inkább zarándokhellyé változik

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere szerint régóta készülnek erre a korszerűsítésre, hiszen a szóban forgó szakasz felújítása jelentős gazdasági és turisztikai fellendüléshez vezethet, valamint megkönnyíti a falvak közti kapcsolattartást, az átjárhatóságot is.

György József, Csíkszentgyörgy polgármestere azt mondta, évekkel ezelőtt álmodni sem mertek arról, hogy Csinód és Egerszék között aszfaltút legyen, de a mai esemény is azt mutatja, hogy érdemes tervezni. Hozzátette, fontos lenne, hogy bár aszfaltút fogja összekötni a településeket, ne történjenek további jelentős változtatások, hiszen szeretnék megőrizni a csinódi és az egerszéki tanyavilágot, amelyre gyöngyszemként tekintünk, és amelyet csodálnak a turisták.

Ezt a szemléletet Hargita Megye Tanácsa is támogatja, Borboly Csaba szerint többéves fejlesztési stratégia része az útszakasz felújítása.

A beruházás értéke több mint 35 millió lej áfával, összesen 14,5 kilométer hosszan építik újra az utat. A munkálatok magukban foglalják négy híd felújítását és további 52 áteresz cseréjét. A bekötőutakat, kapubejárókat is kiépítik, a meredekebb részeken pedig betonsáncokat hoznak létre.

Részletek a beruházásról az alábbi hivatkozásokon:

http://bit.ly/DJ123SzentmartonEgerszekKivitelezes

http://bit.ly/DJ123EgerszekMegyehatarTervezes

Csíkszereda, 2020. január 28.

Választasok 2019